Mercedes-Benz'in en son teknoloji ürünü olarak ABD'de satışa sunulan ilk seviye 3 sürücüsüz araba artık yollarda.

Mercedes-Benz'in en son teknoloji ürünü araçları artık yollarda! Gözlerinizi yoldan ayırmanıza olanak tanıyan ve ellerinizi direksiyondan çekmenize izin veren Drive Pilot otonom sürüş yazılımıyla donatılmış araçlar, ABD'de satışa sunuldu.

Mercedes-Benz'in "Drive Pilot" adını verdiği otopilot yazılımıyla donatılmış araçlar, yaklaşık bir yıl önce satışa sunulmaya hazır olduğunu duyurduğunda, ABD'de seviye 3 otonom sürüş teknolojisine sahip ilk araçlar olarak tarihe geçti.

Fortune Dergisi'nde yer alan Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Departmanı'ndan (DMV) alınan bilgilere göre, Kuzey Amerika'da en az bir seviye 3 otonom araç satıldı. Bu araçlar arasında Kaliforniya'da satılan 65 araç bulunuyor.

Tüm araçlar, Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) tarafından geliştirilen altı seviyeli bir ölçekte sınıflandırılıyor. Bu ölçekte seviye 0 tamamen manuel iken, seviye 5 tamamen otonom olarak sınıflandırılıyor.

YOLA BAKMAYA DİREKSİYONU TUTMAYA GEREK YOK

Bugün yollarda bulunan çoğu sürücüsüz araçlar genellikle seviye 1 veya seviye 2'de bulunuyor. Bu seviyeler, sürücü destek özelliklerini içerir ve otomatik acil frenleme, kör nokta uyarısı, şerit ortalama ve uyarlanabilir hız sabitleyici gibi özellikler sunar.

Seviye 3 sürücüsüz araçlarda (örneğin Mercedes-Benz'in Drive Pilot sistemiyle donatılmış araçlar) otonom sürüş özellikleri devreye girdiğinde, sürücünün aracı aktif olarak kullanması gerekmez.

Bu özellikler özellikle otoyollarda trafikte seyahat gibi belirli durumlarda kullanılabilir. Bir tanıtım videosuna göre, Drive Pilot aracın kontrolünü ele alır, böylece sürücü gözlerini yoldan ve ellerini direksiyondan çekebilir.

ABD'de satışa sunulan ilk seviye 3 otomobil, Drive Pilot özellikli Mercedes-Benz'in S-Serisi ve EQS Sedan modelleridir ve şu anda yalnızca Kaliforniya ve Nevada'da bulunuyor. Bu iki eyalet, bu tür teknolojilere izin veren tek eyaletler olarak öne çıkıyor.

Şirket, ilk olarak Ocak 2023'te SAE seviye 3 sertifikasını aldı ve bu da onu bu özelliğe sahip ilk otomobil üreticisi yaptı. 

Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor

BMW'nin 7 Serisi gibi diğer üreticiler de benzer teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR