Prof. Dr. Canan Karatay, 30-40 yıl önceki bilgilere dayanan kalori hesabının tarihe karıştığına dikkat çekerek, sağlıklı beslenmenin sırrını anlattı.

Karatay, ekmek, pirinç, patates, makarna, baklava, börek, çay şekeri, meyve şekeri, şekerli içecekler, gazlı içecekler gibi karbonhidratlı gıdaların vücuda girdiği zaman kan şekerini fırlattığını ve bunların insan vücudu için zehir olduğunu söyledi.

Karatay, “Bu zehir, vücudumuzda uzun süre kalmasın diye vücut kendini koruma amacı ile pankreastan insülin hormonu salgılatır. Bu hormon, vücutta yağlanmaya, şişmanlamaya, obeziteye ve birçok hastalığa neden olur. Bunların kalorisinden korkulmaması gerekir. Çünkü sağlıklı yağ yerseniz o yağ vücudunuzda yağ olarak birikmez. Tam tersine kilo verdirir. Yağ yiyerek vücuttaki birikmiş yağlardan kurtulabilirsiniz” dedi.

SAĞLIKLI YAĞLAR NELERDİR?

Sağlıklı yağlar, vücut için gerekli olan omega-3, omega-6 ve omega-9 gibi yağ asitlerini içeren gıdalardır. Sağlıklı yağlar, vücutta insülin hormonunu baskılayarak, kan şekerini düzenler, tokluk hissi verir, enerji sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Sağlıklı yağlar arasında şunlar sayılabilir:

İbn-i Sina'nın sırrı, beyaz saçları doğal yağlarla eski rengine kavuşturuyor İbn-i Sina'nın sırrı, beyaz saçları doğal yağlarla eski rengine kavuşturuyor

·        Zeytinyağı

·        Hindistan cevizi yağı

·        Tereyağı

·        Avokado

·        Ceviz

·        Badem

·        Fındık

·        Fıstık

·        Çekirdekler

·        Balık

·        Yumurta

·        Peynir

·        Süt

·        Yoğurt

·        Kefir

ŞEKER HASTALIĞI GENETİK DEĞİLDİR!

Prof. Karatay, şeker hastalığının aşırı düzeyde şeker tüketiminin sonucu olduğunu ve genetik olmadığını vurguladı.

Karatay, “Şeker hastalığı asla genetik değildir. Aynı ailede görülmesi, aynı aile içinde ne görüyorsak onu yapmamızın sonucudur. Annemizden babamızdan ne görürsek onu yapıyoruz. Şeker hastalığı, vücutta insülin hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkar. İnsülin hormonu, vücutta yağlanmaya, şişmanlamaya, obeziteye ve birçok hastalığa neden olur. İnsülin hormonunu baskılamak için ise sağlıklı yağlar tüketmek gerekir” dedi.

KEBAP SERBEST, EKMEK YASAK!

Prof. Karatay, Adana kebabı tüketimi ile ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi: “Adana kebap memleketi. Çok lezzetli yemekleriniz var. İstediğiniz kadar kebap yiyebilirsiniz, serbest. Ama yanında ekmek ya da bulgur pilavı yemeyeceksiniz. Çünkü bunlar karbonhidrattır ve vücutta yağ olarak depolanır. Kebabın yanında salata, turşu, yoğurt gibi sağlıklı gıdalar tüketebilirsiniz. Kebap, sağlıklı yağ içerir ve insülin hormonunu baskılar. Kebap yiyerek hem zayıflayabilir hem de sağlıklı kalabilirsiniz.”

Editör: Ayşegül Yaşar