Irak’tan yola çıktı, 1 ay sonra Diyarbakır’a vardı Irak’tan yola çıktı, 1 ay sonra Diyarbakır’a vardı

Demlediğiniz çay acı oluyorsa sadece bir tatlı kaşığı şeker katarak acısını alacaktır.

Ayrıca çayın suyunu da iyice kaynatırsanız bu da çaya lezzet katacaktır.
Çayı demlediğinizde dem geç çöküyorsa bir adet küp şeker demlige atın. Demin daha hızlı çökmesini sağlayacak. Üstelik dem hızlı çökerken çayın tadı da dağha lezzetli olur.

ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ

Daha lezzetli çay demlemek için yapmanız gereken bir çaydanlığa 5 bardak su dökün ve iyice kaynatın. Daha sonra kaynayan suya 4 kaşık dem atın. Önce suyu kaynatıp sonra üstüne demi eklemek en etkili olan çay demleme yöntemidir. Bu yöntem ile çay yanmaz ve tadı bozulmaz. Bu sefer alt demliği su doldurun. Ocağa koyup üst demliği üzerinde bırakın zamanla çay dinlene dinlene demlenir ve tadı daha iyi olur.

ÇAY NEDİR

çayyaprağı

Çeşitli bitkilerinin,  yaprakları, bitki  kökleri, gövdeleri, kabukları, ve tohumlarınin kaynatılmasiyla veya haşlatılmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay çalının yapraklarının fermantasyon,  ısıtılmış,  kurutulması ve bazen diğer meyve ve bitkilerle karıştırılması sonucu elde edilir.

ÇAYIN ANAVATANI

çay tarlası

Çay ilk olarak, M.Ö 59 yıllarında Çin'de üretildi ve dünya pazarına girdi. Çayın Türkiye'deki serüveni ise 1787 yılında başladı. Japonya'dan getirilen çay tohumları, İklimi müsait olan Karadeniz bölgesinde yetiştirilmeye başlandı. Ancak pek başarılı olamadı. Daha sonra geliştirilen tekniklerle, 1937 yılında, çay üretimine başlandı.  Bu sırada 20 ton çay tohumu ithal edilir ve ilk mahsul olan Rize cayı 1938 tarihinde elde edilir. Kimine göre Rize'ye ilk çay tohumunu getiren Cumhurbaşkanı İsmet İnonü, kimine göre de Mütercim "çevirmen" olan Hulisi Karadeniz olduğunu söyler.

Editör: EYYUP KAÇAR