Demokrasi ve Eşitlik Partisi'nin (DEM) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adaylarını belirlemek amacıyla yaptığı seçim iptal edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayının belirlenmesi amacıyla kurulan sandıkları kaldırıldı. Ön seçim amacıyla kurulan sandıklar, yapılan itirazlar üzerine kaldırıldı. Seçimler 21 Ocak 2024 tarihinmde yenilenecek. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için 21 Ocak Pazar günü yapılacak ön seçimde 50+1 sağlanmadığı takdirde, seçim 23 Ocak 2024 Salı günü yapılacak. 

ÖN SEÇİM SÜRECİ

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir ve 17 ilçede belediye eş başkan adaylarını belirlemek için 14 Ocak’ta, 21 bin delege ile sandığa gitti. 

Diyarbakır'ın 17 ilçenin tümünde ilk tur oylamalarda yüzde 51’i alan aday olmadığı için seçimler ikinci tura kaldı. İlk tur oylamalar Dicle ve Yenişehir ilçelerinde de itirazlar üzerine iptal edilmişti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığı için, 2’si kadın aday, 2’si erkek aday olmak üzere, 4 kişi en yüksek oyu almış, ancak yüzde 51 oluşmadığı için, seçimler ikinci tura kalmıştı. 

DEM Parti Diyarbakır İl Seçim Koordinasyonu Eşsözcüsü Abbas Şahin, Kürt halkının 31 Mart 2024’te iradesine sahip çıkma, demokratik ve özgür yaşama ulaşma açısından tarihi bir seçime gideceğini hatırlatarak, “Kürt halkının demokrasi ve özgürlük mücadelesinde kusursuz bir zafere ulaşacağı bu seçimlerde Amed hem Kürt halkı hem de dünya kamuoyunun gözlerinin odaklanacağı kent olacaktır” dedi.

Diyarbakırlı taş ustaları kentin tarihini yaşatıyor Diyarbakırlı taş ustaları kentin tarihini yaşatıyor

‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNSEÇİMLERİ TÜM İLÇELERDE İPTAL EDİLMİŞTİR’

Diyarbakır’ın Kürt halkı ve Ortadoğu halkları açısından tarihsel ve sembolik öneminin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde alınacak sonuçla bir kez daha teyit edileceğini vurgulayan Abbas,  şunları söyledi: “Amed’de kusursuz bir zafere ulaşmak için uzun zaman önce başlattığımız çalışmalarımız kapsamında geçtiğimiz hafta ön seçimleri gerçekleştirdik. Türkiye’nin demokrasiden fersah fersah uzaklaştırıldığı bir dönemde, güçlü ve kapsamlı bir katılımla gerçekleşen ön seçimler demokrasi devriminin kapılarını aralamıştır. Amed Büyükşehir Belediyesi için yapılan ön seçimlerle ilgili bir kısmı kamuoyuna da yansıyan teknik aksaklıklara yapılan itirazlar Amed İl Seçim Koordinasyonunca değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme kapsamında Amed halkının iradesinin ön seçimlere tam ve güçlü şekilde yansıması, herhangi bir kuşkuya yer vermemek için Amed Büyükşehir Belediyesi önseçimleri tüm ilçelerde iptal edilmiştir. Amed Büyükşehir Belediyesi ön seçimler eksiklikler giderilerek en güçlü katılımı sağlamak için tüm ilçelerde  21 ocak Pazar günü ilk tur önseçim olarak yeniden yapılacaktır.  Bu kapsamda iptal edilen Yenişehir ilçesi için ilk tur önseçimi 20 Ocak Cumartesi günü,  önseçimi yapılan ilçe eşbaşkanlıkların seçimlerinin ikinci turları ise 21 Ocak Pazar günü yapılacaktır.”

SEÇİME ÇAĞRI

“Amed Ortadoğu halklarının barış umududur. Amed’in tarihsel ve sembolik önemine yakışır şekilde ön seçimlerimizi yeniden gerçekleştireceğiz” diyen Abbas, tüm delegelere Amed’de yeniden yapılacak olan ön seçimlere katılım çağrısında bulundu.

Editör: EYYUP KAÇAR