Ferit Aslan

Kobani davası kapsamında dünden bu yana “Mahkemeye değil, halka yapıyorum” dediği son savunmasında Demirtaş, son günlerin tartışma konusu olan Şeyh Said tartışmasına dahil oldu. 

Edirne Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katılan Demirtaş, savunmasında, Türkiye’nin pek çok şeyi gibi milliyetçiliği ve dindarlığının da çakma olduğunu belirterek, “Fakat, Türkiye’nin milliyetçiliği ‘bir Türk dünyaya bedeldir’ diye ahkam keserken öte yandan kendi milletini ahlaken ve bütün değerleriyle çöktürüyor” dedi.

-268“MUSTAFA KEMAL, ‘HALİFE UĞRUNA SAVAŞIYORUZ’ DEMİŞTİR”

Demirtaş, Mustafa Kemal’in Samsun'a çıktığında Bodrum'a, Fethiye'ye gitmek aklına gelmediğini, Erzurum’a gittiğini ifade ederek, “Doğu Beylerine mektuplarının hiçbirinde ne 'Siz Kürtsünüz', ne 'Sizin diliniz Kürtçe’dir' der. Bugün Şeyh Said gündemine ilişkin konuşan ulusalcılar sizlere diyorum. Mustafa Kemal, Kürt şeyhlerine 'Cumhuriyeti kurup halifeliği kaldıracağız dememiştir. Halife uğruna savaşıyoruz' demiştir. Şeyh Said'in isyanı bunadır. Şeyh Said 'Bize ihanet ettiniz' demektedir” dedi.  

Şeyh Said'i anmayı “Vatana ihanet” olarak değerlendirenlere de seslenen Demirtaş, “Topal Osman'ı anmak nedir o zaman? Meral Akşener'e sesleniyorum. Topal Osman'ın yapmadığı cinayet kalmadı. Bugün hala (33 Kürt köylüsünün bombalanmasını sırasında görevli Türk Subayı) Mustafa Muğlalı'nın isimi caddeye vermekte sıkıntı yok ama Şeyh Said ve Seyit Rıza'yı anmak suç öyle mi?  Kenan Evren darbe yaptı, darbeden yargılandı ama adının verilmediği yer kalmadı. Şeyh Said'i anmak vatana ihanet... Hangi vatana ihanet?” diye konuştu.

-271

“AMED DEDİĞİMDE TÜYLERİNİZ DİKEN DİKEN OLUYOR DA…”

Selahattin Demirtaş, “Amed dediğimde tüyleriniz diken diken oluyor da, Trabzon dediğimde neden olmuyor? Trabzon Türkçe midir? Kayseri, Antalya; Türkçe midir? Bunlar öz Türkçe ise çocuklarınıza bu isimleri koyun. Antalya adını koyun bakalım neymiş anlamı!  İçinde domates, patlıcan olan yemeğe domates yemeği denmez, güveç denir. Neden teke indirgiyorsunuz? Yemeğin adı güveç. Güveç bir üst kimliktir. Bir Kürde Türk demek Kürt sorunudur” dedi. 

Diyarbakır’ın moda ikonu nerede ? Diyarbakır’ın moda ikonu nerede ?

Editör: Ferit Aslan