Amed Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin konferans salonunda başlayan “Demokratik İslam Konferansı”na Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak ile çok sayıda din alimi, inanç temsilcisi, siyasetçi ve mütedeyyin kadın katıldı.

Demokratik İslam Konferansı’nda konuşan araştırmacı-yazar Şükrü Arslan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece Türk ve Hanifi mezhebine hizmet ettiğini belirterek, buna rağmen başkanlığın bütçesinin 5 bakanlığın bütçesinden fazla olduğunu söyledi.

Konferansın “Demokratik Kürt siyasetine karşı devletin din kartı oturumunda söz alan akademisyen ve ilahiyatçı Fadıl Bedirhanoğlu, toplumun ahlaki olarak yönetilmesi halinde bu unsurlara ihtiyaç kalmayacağını ifade etti. Kuran-ı Kerim’de “Siz hepiniz barış içinde yerinizi alın” denildiğini belirten Bedirhanoğlu, barış yolunun önemine dikkat çekti.

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

Dinin siyasette kullanılması

Dinin iktidar için alet olması sonrası fitne ve fesatın, zulüm ve zorbalığın ortaya çıktığını söyleyen Bedirhanoğlu, İslam'ın hedefinden bu nedenle uzaklaşıldığını söyledi. Devlet menfaati için her şeyin mubah olduğunun söylenmesi sonucu bebeklerin dahi saltanat için öldürüldüğünü belirten Bedirhanoğlu, “İslam özünden koptuktan sonra zehirleyici, öldürücü oldu” dedi.

Kapatılan Kürt partilerine değinen Bedirhanoğlu, partilerin milliyetçilik etkisinde kalınarak kapatıldığını söyledi. Bedirhanoğlu, “Her olayda mutlaka din siyaset aracı olarak kullanıldı. Ama bu 15 yılda her zamandan daha fazla kullanıldı” dedi. Bedirhanoğlu, dinin hakikatine göre yaşamda yer alması halinde nasıl fayda sağladığının, siyasette kullanılmasıyla da nasıl zarar verdiğinin görüldüğünü ifade etti.

Diyanet Başkanlığı’nın bütçesi

Ardından Demokratik İslam aktivisti Bedrettin Günay ve araştırmacı yazar Şükrü Aslan "Demokratik İslam" sunumu yaptı. Yazar Günay, Ortadoğu’da yürütülen savaş siyasetine dikkat çekti. Araştırmacı yazar Şükrü Aslan ise, "Kimse kimsenin dinine, ibadetine karışamaz" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faaliyetlerine değinen Aslan, Diyanet’in gelirlerine işaret etti. Diyanetin gelirinin 5 bakanlığın gelirinden daha yüksek olduğunu söyleyen Aslan, Diyanet'in sadece Türk ve Hanifi mezhebine hizmet ettiğini belirtti.

Konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi. Konferansın sonuç bildirgesi ise önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.

Editör: Nazmi Kahraman