Dilber ismi, Türkçe'de çok sevilen ve sıkça kullanılan bir isimdir. Peki, Dilber isminin anlamı, kökeni ve özellikleri nelerdir? Dilber ismi Kur'an'da var mı? Dilber ismi hangi ülkelerde kullanılıyor? Dilber ismi ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını bu haberde bulabilirsiniz.

DİLBER NE DEMEK?

Dilber ismi, çok güzel, çok alımlı (kadın) anlamına gelir. Dilber ismi, kadınlar tarafından tercih edilen bir isimdir. Dilber ismi, Farsça'da dil (gönül) ve ber (çeken) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Dilber ismi, divan şairlerinin eserlerinde sevgili manasında kullanılmıştır. Örneğin, şair Baki şöyle demiştir:

Kadın şoför erkeklere taş çıkartıyor Kadın şoför erkeklere taş çıkartıyor

Cevr-i dilber devridir, sevmekten başka çare yok

DİLBER İSMİNİN ÖZELLİKLERİ

Dilber isminin uğurlu sayısı 6, renk sembolü yeşildir. Dilber isminin eş anlamlıları arasında Canan, Leyla ve Yaren isimleri bulunur. Dilber isminin analizine göre, Dilber ismini taşıyan kişiler şu özelliklere sahiptir:

- İdealisttir. Hedeflerini gerçekleştirmek için sorumluluk alır ve özverili bir şekilde çalışır.

- Renkli bir hayal gücüne sahiptir.

- İnsanlara kolay kolay güvenmediği için sırlarını herkesle paylaşmaz.

- İş hayatında ciddi, özel hayatında ise neşelidir.

- Verdiği sözleri tutar. Sözünü tutmayan kişilere ise güven duymadığı için onlarla arkadaşlık yapmaz.

DİLBER İSMİNİN KÖKENİ

Dilber ismi, Farsça kökenlidir. Dilber ismi, İran ve Afganistan gibi Farsça konuşulan ülkelerde de kullanılmaktadır. Dilber isminden türetilen Dilberay ve Dilberan isimleri de ülkemizde bulunmaktadır.

DİLBER İSMİ KUR'AN'DA GEÇİYOR MU?

Dilber ismi, Farsça kökenli olduğu için Kur'an'da geçmemektedir. Kur'an'da geçen isimler, genellikle Arapça kökenlidir. Dilber ismi, klasik Türk edebiyatında, özellikle gazel, methiye ve güzelleme gibi şiir türlerinde sıklıkla kullanılan bir sözcüktür.

Dilber ismi, gönlü alıp götüren güzel anlamına gelir. Dilber ismi, kadınlar tarafından tercih edilen bir isimdir. Dilber ismi, Farsça'da dil (gönül) ve ber (çeken) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

Dilber ismi, divan şairlerinin eserlerinde sevgili manasında kullanılmıştır. Dilber ismi hakkında merak edilenleri bu haberde sizler için derledik.

Editör: Ayşegül Yaşar