Brezilya'nın kuzeydoğusunda, eski avcı-toplayıcıların, dinozorların ayak izleri arasında muhteşem kaya sanatı yarattığı ortaya çıktı. 

Scientific Reports Dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, bugünkü Brezilya topraklarında yaşamış avcı-toplayıcıların, dinozor fosillerinin bulunduğu yerlerde 9.400 yıl öncesine kadar kaya sanatı oluşturdukları yapılan araştırmayla keşfedildi.

Araştırmacılar, kaya sanatının, fosilleşmiş ayak izlerinden sadece birkaç santimetre uzaklıkta yer aldığını ve bazılarının da dinozor baskılarının yanında resmedildiğini belirtti.

Brezilya Ulusal Tarihi ve Sanatsal Miras Enstitüsü'nden arkeolog Leonardo Troiano, petrogliflerin yaratıcılarının, ayak izlerinin varlığından oldukça haberdar olduklarını ve muhtemelen bu konumu bilinçli olarak seçtiklerini ifade etti. 

DİNAZORLAR VADİSİ

Troiano, "Petroglifleri yapan kişiler, ayak izlerinin son derece farkındaydı ve muhtemelen konumu tam olarak onlar yüzünden seçiyorlardı. Bu nedenle, dinozor izlerini gözden kaçırmak imkansızdı" dedi.

Araştırma, Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Paraíba eyaletindeki Sousa belediyesinin kentsel merkezinden yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Serrote do Letreiro (Tabela Tepesi) arkeolojik alanında gerçekleştirildi. 

Bu alan, Dinozorlar Vadisi olarak bilinen ve yüzlerce fosilleşmiş dinozor ayak izine ev sahipliği yapan bir koruma alanına yakındır.

Bu arabayla artık gözlerinizi yollardan ayırabilirsiniz Bu arabayla artık gözlerinizi yollardan ayırabilirsiniz

Troiano ve meslektaşları, çalışmayı 2023 yılında bölgeye giden bir grup ortaokul öğrencisiyle gerçekleştirdi. 

Öğrenciler, paleontoloji ve arkeoloji hakkında bilgi edinirken aynı zamanda saha çalışmasının belgelenmesine de yardımcı oldu.

Bu keşif, Brezilya'nın tarih öncesi dönemine ilişkin bilgileri derinleştirirken, insanların doğayla olan etkileşiminin ve sanatın evrimini anlamamıza da yardımcı oluyor. 

Avcı-toplayıcıların, dinozorların varlığını ve izlerini gördükleri yerlerde kaya sanatı oluşturarak doğayla olan bağlarını nasıl ifade ettikleri, bu keşfin önemli bir yönüdür.


 

Editör: EYYUP KAÇAR