Diyarbakır'ın tarihine çektiği karelerle ışık tutan Foto Yıldız'ın kurucusu Danyal Tuncer, kentin ilk stüdyo fotoğrafçısıydı.

Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor

Diyarbakır'ın tarihine ışık tutan bir isim var ki o, kentin ilk stüdyo fotoğrafçısıydı ve objektifinden geçen her kare, şehrin ve insanların hikayesini anlatıyor. 

Mehmet Danyal Tuncer, 1900 yılında Diyarbakır'da doğdu ve 1983'te aynı şehirde hayata gözlerini yumdu. Ancak bıraktığı miras, zamana meydan okuyan fotoğraflarıyla hala yaşamaya devam ediyor.

Genç yaşta, Birinci Dünya Savaşı'nın gölgesinde askerlik hizmetine çağrıldı ve Diyarbakır 7. Kolordu'nda şifre eri olarak uzun yıllar görev yaptı. Başarısı ve özverisi, ona gümüş madalya getirdi. Vatan görevini tamamladıktan sonra, Diyarbakır'ın topraklarında "Foto Yıldız" adını verdiği stüdyosunu açtı ve şehrin ilk resmi fotoğrafçısı olarak insanların hayatlarına dokundu.

TARİHİ SURLARDAKİ TÜM YAZITLARI BELGELESİ

Foto Yıldız 1981 Diyarbakır'ın Ilk Stüdyo Fotoğrafçılarından #Mehmetdanyaltuncer Öldü.

Tuncer, kısa sürede güvenilirliği ve saygınlığıyla Diyarbakır'ın bir "Aile Fotoğrafçısı" haline geldi. Kentin önde gelen ailelerinin mutlu anlarını yakaladı; doğumlar, sünnetler, nişanlar ve evlilikler gibi özel anları fotoğrafla ölümsüzleştirdi. Ayrıca dönemin önemli kutlamalarını ve siyasi olaylarını da kayıt altına aldı.

1936 Diyarbakır Yıllığı'nda bazı fotoğrafları yayınlandı ve Atatürk'ün Diyarbakır ziyareti gibi önemli olayların görüntüleri, "Atatürk Diyarbakır’da" adlı albüm kitapta ve Karacadağ mecmuasında yer aldı. Aynı zamanda, Diyarbakır Halkevi'nin talebiyle şehrin surlarıyla ilgili çalışması için görevlendirilen Tuncer, tüm sur yazıtlarını belgeleyerek şehrin tarihine ışık tuttu.

Maalesef, Tuncer'in fotoğrafları zaman içinde albümleştirilemedi ve farklı yayınlarda başka isimlerle anıldı. Ancak onun eserleri, oğlu Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer tarafından korunuyor.

Mehmet Danyal Tuncer'in fotoğrafları, sadece geçmişe bir pencere açmakla kalmıyor, aynı zamanda Diyarbakır'ın ruhunu ve insanlarının yaşamlarını günümüze taşıyor. Tuncer'in mirası, sadece bir fotoğraf koleksiyonu değil, aynı zamanda şehrin ve insanlığın geçmişini anlatan birer hazine niteliğinde.

Diyarbakır Fotoğraf Sanatının Ilk Yıldızıydı

Mehmet Danyal Tuncer'in objektifinden geçen kareler, zamana meydan okuyarak günümüze ulaşıyor ve gelecek kuşaklara Diyarbakır'ın yaşanmışlıklarını aktarmaya devam ediyor.

KAYNAK: Oğlu Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer'den alınan bilgiler
FOTOĞRAFLAR: antolojidiyarbakir / Oruç Ejder Çetin

Editör: EYYUP KAÇAR