EURO 2024'te Almanya forması giyecek olan Deniz Undav'ın dedesi 1980 askeri darbesinin ardından yapılan baskılar sonucu bir dönem çok sayıda Ezidi'nin yaşadığı Diyarbakır-Viranşehir arasında yer alan Karacadağ eteğindeki  Zevra (Işıklı) Köyü’nden Almanya'ya göç etmiş.

Dedesi ve babası inşaat ve restorant işlerinde çalıştıktan sonra işveren konumuna gelen Undav, 19 Temmuz 1996 tarihinde Almanya'da dünyaya geldi ve futbola TSV Achim'de başladı.

3 DİL BİLİYOR

5 çocuklu aileye mensup Undav, Kürtçe, İngilizce ve Almanca biliyor.

Undav'ın akrabası olan sosyolog Azad Barış, Ezidilerin Zevra (Işıklı) Köyünden göç etmek zorunda bırakıldıklarını işaret ederek, ''Türkiye'deki Ezidi sayısı şuan 1000'in altında. Batman Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 8-9 köyde varız. Ezidiler hala vefat edenlerini ana topraklaraına defnederler. Avrupa'da da olsak bu topraklarla ilşkimiz devam ediyor. Bu nedenle Deniz Undav'da topraklarına bağlı biri. Küçük yaştan beri futbol oynuyor. Topu çok iyi sakladığı için ona Maradon'a diye hitap ediyorlardı.'' dedi.

Undav, Bundesliga'da sezon başında forma giydiği Stuttgart takımında yüksek performans gösterdi.

Sezon başından bu yana Almanya Bundesliga'da 24 maça çıkan Undav, 15 gol ve 5 asistlik performans sergileyen Undav, Alman Milli Takımı Teknik Direktörü Julian Nagelsmann'ın dikkatini çekti.

Teknik direktörü Julian Nagelsmann'ın daha önce görüşüp söz aldığı için Undav'ın Alman Malli Takımını tercih ettiği belirtildi. 

DENİZ UNDAV KİMDİR?

Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları

19 Temmuz 1996 tarihinde Almanya'da Viranşehirli Kürt bir ailede dünyaya gelen Deniz Undav, futbola TSV Achim'de  başladı.

Werder Bremen, SC Weyhe ve TSV Havelse formalarını da verilen 25 yıllık forvet, 2015 yılında TSV Havelse ile profesyonel sözleşme imzaladı.

Daha sonra Belçika Kulübü Union SG'de 33 maçta attığı 25 golle tüm dikkatleri üzerine çekti. Bu performans onu Brighton & Hove Albion kulübüne yani Premier Lig'e taşıdı.

Sezon başında 12 milyon satın alma maddesiyle Stuttgart'a 1 yıllık kiralanan genç futbolcunun Ada'ya geri dönmeyeceği, alman ekibinin satın alma seçeneğini kullanacağı belirtiliyor.

Ligdeki gol sayısını 15'e çıkaran Deniz Undav'ın EURO 2024 Almanya kadrosunda yer alma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtilmişti.

Undav, Almanya Milli Takım hocası Julian Nagelsmann, kendisini milli takıma davet ettiğine ilişkin röportajda gönlünün EURO 2024'te Almanya forması giymek olduğunu söylemişti.

Editör: Özgür Ayaydın