Nazmi Kahraman

Diyarbakır, son yıllarda azalan karın yağmasını o lezzeti tatmak için de bekliyor.

Diyarbakır, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sadece mimarisiyle değil, aynı zamanda benzersiz lezzetleriyle de biliniyor. 

Eylül ayının ortalarında yapılan bağ bozumuyla birlikte, Diyarbakır mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan pestil, cevizli sucuğun yanı sıra pekmez de elde ediliyor. Bir çok tadın kaynağı olan pekmez, özellikle kış aylarının en çok tüketilen gıdaları arasında yer alır. 

Kar Ve Pekmez

KARLI PEKMEZ

Geleneksel olarak, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte Diyarbakırlılar kar yağışını özlemle bekler. Zira, bu karın özel bir kullanımı vardır; Karlı Pekmez. 

Karli Pekmez

İlk kim tarafından nasıl bulunduğu bilinmeyen karlı pekmez, yüzyıllardır bölgede kışın başlamasıyla tüketiliyor. Kış aylarında tadına doyulmaz bir hale gelen karlı pekmez, Diyarbakırlılar için özel bir yere sahip.

İLK KARLA YAPILMAZ

Pekmez Ve Kar

Karlı pekmez, karın temiz olduğu düşünülen ikinci yağışın ardından yapılır.  Yapımı oldukça basit olan karlı pekmez, önce temiz kar alınarak bir tabağa konur. Tabaktaki karın üzerine dökülen pekmez, kaşıkla hafifçe karıştırılarak yayılır ve ardından afiyetle tüketilir. Bazıları ise bu lezzeti bal veya diğer tatlandırıcılarla da deneyerek kendi özel karışımlarını oluşturur.

Pekmezli̇ Kar Karişimi

Diyarbakır’daki sağlıkçılar: Tüccar değil, hekimiz Diyarbakır’daki sağlıkçılar: Tüccar değil, hekimiz

Diyarbakır'ın karlı pekmezi, sadece bir tat değil, aynı zamanda geçmişle bugünü buluşturan bir nostalji kaynağıdır. 

Geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve bu özel tatların gelecek nesillere aktarılması, Diyarbakırlılar için önemli bir kültürel mirastır.

Editör: EYYUP KAÇAR