Diyarbakır’ın Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde “seyir halinde cep telefonu ile konuşmak” kural ihlali gerekçesiyle H.M adlı avukata polis müdahalesi sırasında avukatın kolu kırıldı. Söz konusu müdahaleye ilişkin Diyarbakır Barosu’ndan olaya ilişkin kınama açıklaması yayınlanırken, valilik ise durumu “arbede” olarak tanımladı.

Valilik açıklamasında konuyla ilgili adli ve idari tahkikat başlatıldığı belirtilirken, yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün saat 17:20 sıralarında Sur ilçemizde trafik seyir ve güvenliğiyle ilgili denetleme görevini yapan polis ekibi tarafından “seyir halinde cep telefonu ile konuşmak” kural ihlali nedeniyle araç sürücüsü H.M adlı şahıs hakkında işlem başlatılmıştır.

Bu esnada adı geçen şahsın, görevli personele yönelik hakaret içeren ifadelerle mukavemette bulunması üzerine, şahsın kontrol altına alınması sırasında arbede yaşanmıştır.

Olay sonrasında H.M adlı şahsın kendi isteği doğrultusunda polis ekiplerince hastaneye intikal ettirildiği, yapılan muayenesinde şahsın kolunda kırık olduğu anlaşılmıştır.

Konuyla ilgili olarak adli ve idari tahkikat başlatılmıştır.”

‘HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLDUĞUMUZU BELİRTİRİZ’

Diyarbakır Barosu ise polis şiddetini kınayarak şu açıklamayı yapmıştı:  “1 Aralık 2023(bugün) Sur ilçesi Gazi Caddesinde; kolluk görevlilerince, Baromuz üyesi bir meslektaşımıza şiddet uygulanmış ve kolunda kemik kırığı meydana gelmiştir.

İşkence ve kötü muamele hiçbir şekilde ve hiçbir koşulda kabul edilemez. Hiçbir istisna hal işkenceyi meşru ve haklı kılmaz. Türkiye’de kolluk görevlilerinin insan haklarını ihlal etmekle suçlandığı hallerde; fail konumundaki kişiler bakımından öngörülen ayrıcalıklı yargılanma usulleri ve sağlanan güvencelerle, fail/failler cezasız kılınmakta ve ağır insan hak ihlallerine sebep olunmaktadır.

Diyarbakır Barosu olarak; meslektaşımızın maruz kaldığı hukuk dışı saldırı ve keyfi işkenceyi gerçekleştiren faillerin ivedikikle tespit edilerek açığa alınmalarını ve delillerin muhafaza altına alınmasını talep eder, hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu belirtiriz”.

''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''

Editör: Nazmi Kahraman