Ferit Aslan

Her yıl çiftçilere bu dönemde bir önceki yıla ait verilen Mazot ve Gübre Desteği (MGD), Diyarbakır’lı 38 bin çiftçi adeta şok etti. Nakit para bekleyen çiftçilere vadeli kart gönderildi. 

Devletin her yıl çiftçiye verdiği bir önceki yıla ait Mazot ve Gübre Desteği (MGD), ödemeleri bu dönemde nakit olarak yapılıyordu. Bu yıl bir önceki yılın desteğini hesaplarına nakit olarak yatırılmasını bekleyen çiftçiler gelen kart ile şoka uğradı. 

F1A8Bfe7D101E023941EDiyarbakır’daki yaklaşık 38 bin çiftçinin hesabına nakit para yerine Başak kartta vadeli olarak destekler yatırıldı. Duruma isyan eden Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Biz geçen yılın mazot ve gübresini zaten vadeli almıştık. Şimdi götürüp paralarını yatırmamız gerekiyor. Ancak, gelen karttın 3-5 ay vadeli ödeme yapması nedeniyle ne gübreci, ne akaryakıtçı ve nede tarım kredi bunu kabul etmiyor. Bizden yüzde 15 gibi bir kesinti talep ediyorlar” dedi. 

Oda Başkanı İskenderoğlu, bu uygulamanın bu yıl ilk kez yapıldığını ve milyonlarca çitçiye mağdur ettiğini belirterek, “Kim hangi akıl ile böyle bir karar almış bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey ver, oda zaten enflasyon kardeşinde eriyen geçen yılın desteklerini alacak olan çiftçi bunun yüzde 15-20’sini bu yöntem ile alamayacağıdır. Bunun bir an evvel düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak

Editör: Ferit Aslan