Nazmi Kahraman

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki ''dünyanın bittiği'' ve ''ölümsüzlük suyu''nun aktığına inanılan  bu yeri biliyormusunuz?

Bir çok tarihi zenginliğe ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın bu zenginliklerinden biri de Lice İlçesindeki büyüleyici Bırkleyn Mağaraları.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bulunan Abalı köyü sınırları içinde yer alan Bırkleyn Mağaraları, eşsiz manzarası ve zengin tarihi ile görenleri büyülüyor. Antik çağlarda "dünyanın bittiği yer" olarak tanımlanan ve efsanelerde "ölümsüzlük suyunun aktığı yer" olarak bilinen Bırkleyn Mağaraları, Dicle Nehri'nin doğu kollarından biri olan Dibni Çayı'nın geçtiği alanda konumlanmıştır.

Diyarbakır'daki rüşvet davasında tahliye çıktı Diyarbakır'daki rüşvet davasında tahliye çıktı

BÜYÜK İSKENDERİN KONAKLADIĞI YER

Bırkleyn2

Bırkleyn; yükselme, kabarma, kaynama Anlamına geliyor. Mağaralar; Diyarbakır - Bingöl karayolunun Bırkleyn Çayı ile kesiştiği Abalı Köyü yakınındadır.

Bırkleyn Mağaraları'nın en uzunu 900 metrelik büyüleyici bir tünel, ikinci mağara Asur kral kabartmaları ve yazıtlarıyla süslenmiştir. Büyük İskender'in doğu seferi sırasında ordularının burada konaklattığı söylenir 

Bu mağaraların birinden girilip diğer kolundan çıkılabilmesi, bölgede eşsiz bir keşif deneyimi sunmaktadır. Halk arasında Bırkleyn olarak bilinen mağaraların Türkiye Mağaralar Envanteri'ndeki resmi adı ise "İskender-i Birklin"dir.

ASUR KRALININ İZLERİ

Bırkleyn666

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kaynaklarına göre, Bırkleyn Mağaraları antik çağlarda yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. M.Ö. 6000 yılından beri bölgenin insanlar tarafından kullanıldığı, mağaralarda yapılan ön kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan kalıntılarla tespit edildi. Aynı zamanda, mağara içerisinde Asur krallarının kitabe ve kabartmaları da gözlemlenmektedir.

EFSANELERLE ÇEVRİLİ BÜYÜLÜ HİKAYELER

Bırkleyn3

Yöre halkının aktardığı efsanelere göre, Makedonya Kralı Büyük İskender'in Pers seferine giderken 15 bin kişilik ordusuyla burada konakladığı rivayet edilmektedir.

Bir başka efsaneye göre ise İskender'in başında çıkan boynuzlar, rüya tabircisinin önerisi üzerine Lice'deki Bırkleyn Mağaraları'nda bulunan suda yıkanarak iyileşmiştir.

AÇIKHAVA MÜZESİ GİBİ

Bırkleyn4

Bırkleyn Mağaraları'nın doğal su kaynakları, yer altından akarak doğal bir tünelden geçtikten sonra yeryüzüne çıkar. Bu noktada akan suyun kaybolduğu yer, yöre halkı tarafından "dünyanın bittiği yer" olarak tanımlanmaktadır. 

Yaz aylarında, bölge sakinleri tarafından piknik ve doğa yürüyüşleri için sıkça tercih edilen bir mekan haline gelmiştir.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bulunan Bırkleyn Mağaraları, tarihi ve doğal güzellikleriyle adeta bir açık hava müzesi gibidir, ziyaretçilere unutulmaz anılar yaşatmaya devam etmektedir.

Buırkleyn1

Editör: EYYUP KAÇAR