Ferit Aslan

Diyarbakır’da, bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesi tartışması bir haftadır siyaseti karıştırırken, 2011 yılında DBP döneminde verilen isim nedeniyle yaklaşık 60 kişiye dava açıldığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’da, bir bulvara kayyım tarafından verildiği söylenen ama aslında 2011 yılında Osman Baydemir’in başkanlığı döneminde Belediye meclisince verilen Şeyh Said ismi ile ilgili tartışmalar üzerine Diyarbakır eski Baro Başkanı Cihan Aydın, belgeleri ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu.

''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''

-148Avukat Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye kayyımının bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesi konusunda birçok kasıtlı ya da yanlış bilgi dolaştığını belirterek, bulvarın ismi yeni açılacak 60 yer ile birlikte  29/11/2011 tarihinde 274 sayılı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla Osman Baydemir döneminde verildiğini belirtti.

-149Dağkapı Meydanına “Şeyh Said Meydanı” (Qada  Şeyh Said) isminin ise, 18 Aralık 2014 tarihinde 241 sayılı meclis kararıyla verildiğini de belirten Avukat Cİhan Aydın, “O dönem Gültan Kışanak ve Fırat Anlı belediye eş başkanlığı görevini yürütüyordu” dedi.

YAKLAŞIK 60 KİŞİYE DAVA AÇILDI. YARGILAMA SÜRÜYOR

-150Aydın, her iki belediye meclis kararından dolayı dönemin belediye başkanları ve bazı daire başkanları ile meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 60 kişi hakkında dava açıldığını ve davanın hala sürdüğünü belirterek, “Soruşturma izninin altında da dönemin içişleri bakanı Efkan Ala’nın imzası var” dedi.

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Cihan Aydın, bu mesele üzerinden Şeyh Said’in hatırasına yönelik ahlaksız, saldırgan ve gerçekdışı açıklamalar yapıldığını ve yaklaşan yerel seçimlerin fırsat bilinip siyasi rant aracı olarak kullanılması utanç verici bir durum olduğunu da belirtti. Kürt halkının yeri ve zamanı geldiğinde demokratik tepkisini ortaya koyacağını belirten Aydın, devam ile şöyle dedi:

-151“KÜRTLER ŞEYH SAİD İSMİ NEDENİYLE YARGILANIRKEN…”

“Bu mesele rejimin ve ona yedeklenen yargının, Kürt Belediyelerine yönelik çifte standartlı yaklaşımının en çarpıcı örneklerinden biridir. Kürtler Şeyh Said ismi nedeniyle yargılanırken, rejim bundan siyasi rant devşirmeye çalışmaktadır. ‘Bozuk saat günde iki defa doğruyu gösterir’ “

Editör: Ferit Aslan