Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli konularının başında enerji geldiğini söyledi.

Diyarbakır'ın topraklarının yüzde 60'ının sulanabilir olduğunu işaret eden Kaya, ''Bunu gerçekleştirirken Silvan ve Kralkızı barajlarının sulama kısmını hızla tamamlamalıyız. Enerji ürünlerinin zaman dilimli. Keban Barajının ömrü dolmak üzere ve petrolün 60 yılllık ömrü kaldı. Diyarbakır'da üretime jeoremali dahil etmeliyiz. Böylece üretimi 12 aya yayabiliriz.'' dedi.

WhatsApp Image 2023-11-03 at 20.55.01

Diyarbakır'daki rüşvet davasında tahliye çıktı Diyarbakır'daki rüşvet davasında tahliye çıktı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Dicle Barç ise Türkiye’nin jeotermal kaynaklar bakımından da oldukça zengin olduğunu söyledi.

Jeotermal enerji kaynakları ve bu konuda gelişmekte olan teknolojik bilgileri paylaşmak, yaşanan sorunları tartışmak, çözüm önerileri getirmek amacıyla programı düzenlendiklerini belirten Barç, şöyle konuştu:

“Bölgemizin ve Diyarbakır’ın jeotermal alanlarının potansiyeli, kentin sahip olduğu jeotermal kaynaklardan etkin bir şekilde yararlanılması, üretimin geliştirilerek istihdamın artırılması ve kentin ekonomisinin geliştirilebilmesine katkı sunmasını hedefliyoruz.''

 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alper Baba, jeotermal kaynakların önemi ve bölgeye katkısı üzerine bir sunum yaptı.

Türkiye Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Fahri Profesör Orhan Mertoğlu da, “Jeotermalin entegre olarak değerlendirmesinde yatırım ve işletmeler” konusunda sunum yaptı.

Toplantıya,  DTSO Meclis Başkanı Nevin İl,  DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, Prof. Dr. Alper Baba, Dr. Aydın Çiçek ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da katıldı.

Editör: Özgür Ayaydın