Diyarbakır'ın Hazro İlçesine bağlı İncekavak Mahallesi yakınlarında 29 Mart akşamı TPAO tarafından yapılan kule çalışmaları sırasında Kocaköy ilçesindeki tesislere petrol taşıyan boru hatı patladı.

Petrol Temizlik 7

Patlama sonrası yüzlerce varil petrol yakındaki dereye aktı. Çevredeki köylerin tarımsal sulama ve hayvanlarının içme suyu ihtiyacını karşıladığı derenin üzeri bir anda petrol tabakası ile kaplandı.

Petrol Temizlik 8

Jandarmaya haber verilmesi üzerine gelen ekipler, önce derenin önüne set çekti, ardından vakum sistemiyle dere yüzündeki petrolü tankerlerle çekmeye başladı. Çevre felaketine neden olan deredeki petrolün temizlenme çalışmaları yaklaşık 6 gün sürdü.

Petro Temizlik 1

"NASIL BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYAYIZ ?"

Ancak çevre mahallelerde yaşayanların tedirginliği devam ediyor. Olayın üzerinden günler geçmesine rağmen konuyla ilgili bilgilendirilmediklerini söyleyen çevre sakinler, nasıl bir felaketle karşı karşıya olduklarını bilmediklerini belirterek, yetkililerin bu konuda açıklama yapmasını istedi. 

Petrol Temizlik 2

Temizleme çalışmalarının bitmesinden sonra dereyatağının önüne çekilen setin kaldırıldığı, Kumluk Mahallesinde petrol bulaşan toprağın da kamyonlarla Siirt'in Kurtalan İlçesine taşınacağı öğrenildi.  

Petrol Temizlik 10

BARO VE TMMOB HEYETİ BÖLGEYE GİTTİ

Yaşananlar üzerine Diyarbakır Barosu ve TMMOB'dan bir heyet, Kumluk Mahallesi'ne giderek muhtar Nuri Güneşli ve diğer vatandaşlarla görüştü. Güneşli, kırsal mahallede yaşananlarla ilgili heyete bilgi verdi. Vatandaşlar, TPAO ile iletişim kuramamaktan ve şirketin ilgisizliğinden şikayet etti. Baro ve TMMOB heyetinin bir rapor hazırlayarak kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Petrol Temizlik 4

VATANDAŞLAR YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Uzmanlar, petrol bulaşan deredeki suyun tarımsal sulamada kullanılması ve hayvanlara içme suyu olarak verilmesinin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, dereden ve vatandaşların içtiği sulardan mutlaka örnekler alınarak tahlil yapılması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı

Petrol Temizlik 6

Petrol sızıntısının üzerineden 6 gün geçmesine rağmen ne TPAO'dan ne de diğer yetkili kurumlardan açıklama yapılmaması dikkat çekiyor.

Editör: HABER MERKEZİ