Ferit Aslan

Diyarbakır’ın kalbi Sur’da 1317 yılında yaptırılan ve sağlık ocağı, ticarethane, han ile konak olarak kullanılan ve yalnızca 5 yıl kapalı kalan 7 asırlık, konak hala dimdik ayakta duruyor.

Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak

-137Sur’da, 1317 yılında Sadıkoğulları tarafından yaptırılan tarihi konak, günümüze kadar han, konak, sağlık ocağı ve ticarethane olarak kullanıldı. 1996 yılında Çizmeci ailesi tarafından alınan konak, tescilli yapı olduğundan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun gözetiminde aslına uygun restore edildi.

-138

SUR’DAKİ ÇATIŞMALAR NEDENİYLE 5 YIL KAPALI KALDI

Konağı önünde ana cadde üzerinde 1999 yılında 7 katlı ve Sur’un ilk 5 yıldızlı otele yapılınca, konak arkada kaldı. Diyarbakır’daki yaşama 7 asırdan fazla tanıklık eden tarihi Saklı Konak, 2015 yılı Kasım ayında başlayan, “Hendek-Barikat” operasyonları nedeniyle otel ile birlikte kapandı. Operasyonların 2016 yılının Mart ayında bitmesi ve özellikle hasar gören otelde yapılan tadilatlar ile birlikte tarihi Saklı Konak yaklaşık 5 yıl kapalı kaldı.

-139

GÖRKEMİ 5 YILDIZLI OTELİ GÖLGELİYOR

Sur’daki operasyonların bitmesi, yeni inşaat çalışmaları ve yıllar süren 6 sokaktaki yasakların kaldırılması ile Saklı Konak, 2020 yılında yeniden faaliyete girdi. Şu anda arkasına aldığı 5 yıldızlı otel ile hem yerli hem de yabancı müşterilere hizmet veren 1317 Saklı Konak, bütün görkemiyle arkasında yapılan 5 yıldızlı otelden daha fazla ilgi görüyor.

-140Otel ile birlikte işletmeci Serdar Ay tarafından işletilen Saklı Konak 1317 bünyesinde,  Alacarte Restaurant, Süryani Meyhanesi, Merdiven Altı Meyhanesi, Antik Oda, Aydınlar Odası, Deng Bej Odası, Cumbalı Oda, Relax Odası, Hanedan ve Vıp Odaları, Medeniyet ve Hevsel Bahçesi bulunuyor.

Editör: Ferit Aslan