Diyarbakırlı şairin, 72 yıl önce kaleme aldığı şiiri 72 yıldır korunduğu yerden çıkarılarak çoğaltılmaya başlandı.

Yaşamın her alanında iz bırakan kadim kent Diyarbakır, tanınmış birçok edebiyatçı, bilim adamı, şair, ressam, ozan yetiştirdi. Diyarbakır'ın yetiştirdiği şairler arasında Ahmet Sezai Karakoç da yer alıyor. Sezai Karakoç denilince de akla gelen ilk şiiri ''Mona Roza'' dır.

Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor

Aynı okulda okuduğu ama bir türlü açılamadığı kız arkadaşı için dizelere döktüğü şiiri 72 yıl sonra okulun arşivinden çıkarıldı.

ORJİNALİ ÇOĞALTILACAK

Mona Roza Şiir

Diyarbakırlı Şair Sezai Karakoç,  "Mona Roza" şiirini 19 yaşlarında kaleme aldı.  Şiiri okuduğu Mülkiye Mektebinin (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) ''Mülkiye Dergisi''nde 1952 yılında yayımlandı.

Karakoç'un, Mülkiye'deki arkadaşı Muazzez Akkaya'ya duyduğu sevgiyi dizelere döktüğü Mona Roza, (Tek Gül) 3 bölüm halinde yayımlandığı Mülkiye Dergisi'nin aslı, 72 yıldır Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde muhafaza altında tutuluyor.

Mona Roza Kayit Defteri̇

Şiirin yer aldığı derginin çoğaltılması kafrarlaştırıldı. Okul idaresi tarafından üniversite matbaasında çoğaltılmaya başnan dergi, öğrenciler ve talep edenlere veriliyor.

Mülkiye dergisinin 1909'dan itibaren mezunlar tarafından çıkarılmaya başlayan Mülkiye Mecmuasının devamı olduğu bildirildi.

AKROSTİŞ ŞİİR

Mona Roza Resi̇m Haber İçi̇

Şair Karakoç, üniversite yıllarında kaleme aldığı Mona Roza şiirini sınıf arkadaşı olan Muazzez Akkaya'dan ilham alarak yazdı. Şiir edebiyatın en dokunaklı şiirleri arasında yer alıyor. Kaleme aldığı ''Mona Roza'' şiirinde kıta başlarındaki harfler yan yana getirildiğinde "Muazzez Akkayam" akrostişi ortaya çıkıyordu.

AKROSTİŞ NE DEMEKTİR

Sezai Karakoç, Muazzez Akkaya'ya sevdalanır. Fakat kendini bu aşkı itiraf etmek için yeterli bulmaz. Onu uzaktan izler.

Yazdığı şiirin dizelerinin baş harflerine sevdiğinin isim ve soy isminin başharflerini yazar. 

Akrostiş, dizelerin baş harflerinin belli bir düzen içinde sıralanarak anlamlı bir kelime veya kelime grubu oluşturulduğu şiir türüdür.

Diyarbakır'da 22 Ocak 1933 yılında dünyaya gelen Ahmet Sezai Karakoç, 16 Kasım 2021'de yaşlılığa bağlı geçirdiği kalp krizi nedeniyle İstanbul'daki evinde öldü. Cenazesi, Şehzadebaşı Camisi'nin haziresine defnedildi.

Bu arada, Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı 94 yaşında olan Muazzez Akkaya'nın fakülteyi ziyaret ettiği ve bu ziyarette duygulu anların yaşandığı öğrenildi.

KAYNAK: AA

Editör: EYYUP KAÇAR