Lokma tatlısı, Osmanlı sarayından günümüze kadar gelen ve İzmir kültürünün bir parçası olan bir tatlıdır. Sokaklarda sıkça karşılaştığımız ve yedikçe yediren bu lezzeti evde yapmanın püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Lokma tatlısı, mayalı hamurdan küçük parçalar koparılarak kızartılır ve şerbetle buluşturulur. Lokma tatlısının iki çeşidi vardır: Saray lokması, ortası delik olan ve İzmir lokması, küçük küre şeklinde olan. Lokma tatlısı, özel günlerde hayır için sokaklarda ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

ÇİKOLATALI LOKMA TATLISI NASIL YAPILIR?

 Lokma tatlısını daha da lezzetli hale getirmek için üzerine çikolata sosu dökebilirsiniz. Çikolata sosu için de süt, un, şeker, vanilya, margarin ve kakao yeterlidir.

MALZEMELER

3,5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker

KIZARTMAK İÇİN;

2,5 su bardağı ayçiçek yağı

ŞERBETİ İÇİN;

2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor Sabahları bir kaşık pekmez içince kemikler beton gibi güçleniyor

ÇİKOLATA SOSU;

3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
2 paket vanilya
Bir yemek kaşığı margarin

YAPILIŞI

  • 3,5 su bardağı unu bir kabın içerisinde ortasını havuz şeklinde açarak yerleştirin. Ardından hamur için malzemeleri yani maya, toz şeker ve ılık suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın.
  • Hamurun üzerini kapatarak 1 saat boyunca bekletin. Bu sırada da şerbeti hazırlayıp soğuması için bir kenara bırakabilirsiniz. Dinlenen ve iyice mayalanan hamuru sıkma torbasına yerleştirin.
  • Mutfak makası yardımıyla hamurdan yuvarlak parçalar keserek kızgın yağın içerisinde kızartın. Daha sonra şerbetin içine atarak 10 dakika kadar bekletin.
  • Ardından çikolata sosu için bir tencereye margarini atın eridikten sonra un, şeker, ve kakaoyu ekleyip karıştırınız o sırada sütü yavaş yavaş dökerek karıştırmaya devam edin.
  • Daha sonra vanilyayı ekleyin kıvamı tutana kadar karıştırın.
  • Piştikten sonra lokmaların üzerine döküp tüketin.

Editör: Ayşegül Yaşar