Fransa’nın AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Fransa’da bir mahkeme, 2013 yılında Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde binden fazla kişinin öldüğü kimyasal saldırıda dahli olduğu gerekçesiyle Esad hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı.

Mahkemenin kararı, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi tarafından Fransa’da açılan bir davaya dayanıyor.

Davada, Suriye Ordusu’nun Başkomutanı olan Esad’ın, kimyasal saldırının gerçekleştirilmesinden haberdar olmamasının mümkün olmadığı belirtildi.

Mahkemenin hakkında tutuklama emri çıkardığı kişiler arasında Esad’ın yanı sıra kardeşi Suriye ordusu Dördüncü Tümen Komutanı Mahir Esad ve iki silahlı kuvvetler generali de yer aldı.

KİMYASAL SALDIRI NE OLMUŞTU?

Ağustos 2013’te Suriye kırsalındaki Doğu Guta’da kimyasal gaz saldırısı düzenlenmiş, binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 90’a yükseldi Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 90’a yükseldi

Saldırının ardından ABD istihbaratı, saldırının arkasında Suriye ordusunun olduğunu öne sürerken, Şam suçlamaları reddetmişti. Saldırı, Suriye’deki iç savaşın en kanlı olaylarından biri olarak tarihe geçmişti.

ESAD HAKKINDAKİ İLK KARAR

Paris mahkemesinin kararı, Suriye lideri hakkındaki ilk uluslararası yakalama emri özelliğini taşıyor. Esad, daha önce de Fransa, Almanya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde insan hakları ihlalleri nedeniyle yargılanmış, ancak bu ülkeler Esad hakkında tutuklama emri çıkarmamıştı.

Fransa’nın Esad hakkında çıkardığı tutuklama emrinin, uluslararası hukuk açısından ne gibi sonuçlar doğuracağı ise merak konusu.

Editör: Ayşegül Yaşar