Ebu Ubeyde, 1993 yılında İsrail tarafından öldürülen Kassam’ın eski lideri İmad Akl’i örnek alarak hiçbir zaman yüzü açık bir şekilde kameraların karşısına geçmedi. Yüzünü kaplayan bir keffiyeh giyen tek kişidir. Ebu Ubeyde’nin gerçek adı bilinmemekte ve kişisel detaylarının büyük bir kısmı gizli tutulmaktadır. Üst düzeyli bir lideri, kim olduğunu sadece az sayıda kişinin bildiğini belirtti.

Kimliğini saklayan ve yüzünü hiç göstermeyen bu isim, Gazze’nin gizemli sesi olarak tanınıyor. Peki, Ebu Ubeyde, gerçekte kimdir? Gazze’nin gizemli sesi Ebu Ubeyde’nin hayatı hakkında bilinenler nelerdir? Bu soruların cevabı, belki de sadece Ebu Ubeyde ve yakın çevresi tarafından biliniyor.

İSRAİL’İN GAZZE’DEN ÇEKİLMESİNİN ARDINDAN SÖZCÜ OLDU

Ebu Ubeyde, 2005 yılında İsrail’in Gazze’den çekilmesinin ardından, resmi olarak Kassam’ın sözcüsü olarak atandı. Kendisi ilk kez 2006 yılında İsrailli asker Gilad Şalit’in yakalandığını duyurduğu zaman ortaya çıktı. Bazı kaynaklara göre Ubey’de, Gazze’nin kuzeydoğusunda bulunan Cibaliye’de yaşamakta. Evi, 2008, 2012 ve 2014 yıllarında, ayrıca Gazze’de yaşanan son savaşta evi bir dizi saldırıya uğradı.

İSRAİL MEDYASININ İDDİASINI YALANLADI

2014 yılında, İsrail medyası, Ebu Ubeyde’ye ait olduğu iddia edilen bir fotoğrafı Huzeyfe Samir Abdullah el-Kehlut adıyla yayınladı. Ancak İzzeddin el-Kassam Tugayları, bu fotoğrafın ve verilen ismin doğruluğunu reddederek iddiayı yalanladı.

İSRAİL ASKERİNİN KAÇIRILDIĞINI DUYURDU

Dünya Sağlık Örgütü’nden “Refah” uyarısı Dünya Sağlık Örgütü’nden “Refah” uyarısı

2014 savaşında, Ebu Ubeyde, İsrail askeri Şaul Aron’un çatışma esnasında kaçırıldığını duyurarak ön plana çıktı. Bu olay, İsrail ile Hamas arasında uzun süren bir pazarlık konusu oldu. Ancak İsrail, Aron’un öldüğünü iddia etti. Ebu Ubeyde ise Aron’un hayatta olduğunu ve ancak bir takas anlaşması ile serbest bırakılabileceğini söyledi.

SON ÇATIŞMALARDA SIK SIK AÇIKLAMA YAPTI

Gazze Şeridi’nde yaşanan son çatışmalarda, Ebu Ubeyde, sık sık medyaya açıklamalarda bulundu. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayan ve Hamas’ın direnişini öven Ebu Ubeyde, aynı zamanda ateşkes görüşmeleri hakkında da bilgi verdi.

Ebu Ubeyde, Gazze halkının haklarını savunmaya devam edeceklerini ve İsrail’in saldırılarına karşı koymak için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını belirtti.

Ebu Ubeyde, Gazze Şeridi’nde yaşanan son çatışmalarda, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü olarak önemli bir rol oynadı.

Editör: Özgür Ayaydın