Bedirhanoğlu, “Silahlı değil, demokratik siyaset tercih edilmelidir. Bu anlamda, PKK’nin de Türkiye’ye yönelik silahlı eylemlerini sonlandırması gerekiyor” dedi.

Güneydoğu Sanayici ve İş insanları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve üyeler, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde gazetecilerle bir araya geldi.

‘Kürt siyasi hareketinin alacağı tavır önemli’

Yerel seçim sürecini değerlendiren GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, “Temsil ettiğimiz kurum adına seçimlerin demokratik kültür içinde geçmesini diliyoruz. Tercihlere saygı gösterilsin. Farklı siyasi eğilim ve görüşler olacak, saygı göstereceğiz, demokrasi de böyle bir şey zaten. Bizim bölgede seçimler genelde sert bir rekabet içinde geçiyor. Sert dil her zaman içinde tehdit barındırmıştır. Böyle olunca da siyasal gidişat olumsuz etkileniyor. Siyasi sorumluluğu olan herkesin dil, üslup konusunda dikkatli olması gerektiğine inanıyoruz. Aday olanların özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Seçim sürecinde Kürt siyasi hareketinin alacağı tavır ve pozisyon son derece önemli. Fayda ve zararlarının iyi düşünülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da hastane bahçesinde uyuşturucu satışı Diyarbakır’da hastane bahçesinde uyuşturucu satışı

‘Silahlı değil, demokratik siyaset tercih edilmeli’

Çözüm sürecinin akamete uğramasının nedenini sert dil ve üslup sorununa bağlayan Bedirhanoğlu, “7 Haziran 2015 seçim sonuçları ciddi bir siyasi başarıydı. Ancak, nasıl akamete uğradığına hep birlikte tanıklık ettik. Aynı şekilde çözüm süreci gibi önemli bir süreç de sert dil ve üslup nedeniyle akamete uğradı. Çözüm süreci Cumhuriyet tarihinin en önemli adımlarından biriydi. Hükümet ve devlet tarihi bir karar aldı, adım attı. Toplumda da güçlü destek gördü. Ciddi bir kanaat oluştu. Daha sonra sorunun ciddiyetinden uzak bir durum ortaya çıktı. Tüm bu süreçleri yaşadık ve gördük ki; Demokratik yol ve yöntemlerin dışında tercihlerin bir faydası yok. Kürtlerin de, Türkiye toplumunun yararına değil. Sonuçta, Kürtlerin tek tercihinin demokratik siyaset olduğu ortaya çıktı. Hala aynı şey geçerlidir. Silahlı değil, demokratik siyaset tercih edilmelidir. Bu anlamda, PKK’nin de Türkiye’ye yönelik silahlı eylemlerini sonlandırması gerekiyor. Tecrübeler ve gelinen aşama bunu dayatıyor. Kürtlerin meselelerinin çözümü ile ilgili demokratik ve sivil bir yöntemden başka bir yol yok. Bu yolu devrede tutmak lazım” diye belirtti.

Editör: Nazmi Kahraman