Mardin’de,  İmam hatip ortaokulunda öğrencileriyle tartışan öğretmen eşi için beş polis aracıyla okula giden hakimin haberini yazan gazeteci Ferit Aslan’a dava açıldı.

Mardin Hacı Süphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu’nda 2 Ocak 2024’te öğretmen N.Y. ile altı öğrenci arasında tartışma çıktı. “Öğretmene küfür ve hakaret ettiği” iddiası üzerine öğrenciler okul idaresine alındı. İddiaya göre o sırada öğretmenin Mardin İdare Mahkemesi’nde görevli hâkim eşi beş polis aracı ile okula geldi. Öğretmen ile tartıştığı ve hakaret ettiği iddiasıyla öğrencilerin kimlik tespiti yapıldı.

Mar2Olaydan iki gün sonra yine yaklaşık sekiz polis, açılan soruşturma kapsamında öğrencileri almak için yeniden okula gitti. Bazı öğrenciler polis tarafından alıkonularak emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Medyascope’de yer alan haber göre,  Medyascope‘un olayı araştırıp, Mardin Barosu Başkanı İsmail Ellik’ten görüş alarak yaşananları haberleştirmesinin hemen ardından Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut’un imzasıyla 5 Ocak 2024’te açıklama yayımlandı.

Açıklamada, konu ile ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi, “Mardin İdare Mahkemesi’nde görev yapmakta olan bir hâkim meslektaşımızın öğretmen eşinin, kendisine hakaret eden öğrenciler hakkında şikâyeti üzerine soruşturma başlatılmış, yaşanan olay sonrasında şikâyetçinin eşi hâkim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için okula gitmiştir” denildi.

Mard1HABERE ERİŞİM YASAĞI GETİRİLDİ, ASLAN’A SORUŞTURMA AÇILDI

Söz konusu hâkimin şikâyetinin hemen ardından Mardin Sulh Ceza Hakimliği habere erişim engeli getirdi. Haberin kaldırılmasının hemen ardından hâkimin şikâyeti üzerine haberi yazan Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan hakkında soruşturma açıldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesi alınan Aslan hakkında, TCK’nın “halk arasında endişe, korku, panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayma suretiyle kamu barışı bozmak” suçlarını düzenleyen 217/A-1, 218/1, 53 maddelerinden dava açtı.

İddianamede, okulda öğretmene hakaret ettiği belirtilen çocuklar için, “suça sürüklenen çocuklar” ifadesi kullanılırken, öğrenciler hakkında kimlik tespiti işlemi yapıldığı ve daha sonra ailelerine teslimlerinin sağlandığı belirtildi.

İddianamede hâkimden hiç söz edilmediği görüldü. Aynı iddianamede, çocuklar için gözaltı işleminin uygulanmadığı ve hâkimin okula polis ile baskın yapmadığı vurgulandı, “Böyle bir durumun söz konusu olmadığı sabittir” denildi.

Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti

Editör: Ferit Aslan