New Mexico'daki ABD Hava Kuvvetleri üssünde 'Paleo-Arkaik' halklara ait 8.200 yıllık kamp alanı keşfedildi.

New Mexico'daki Holloman Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki askeri personel, eski bir kamp yerinin yerini belirleyen Arkaik döneme tarihlenen eserler, ocaklar ve odun kömürü ortaya çıkardı.

İsrail Refah’ı vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var İsrail Refah’ı vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kuzey Amerika'da 23.000 yıl öncesine kadar bilinen en eski insan ayak izlerinin korunmasıyla tanınan White Sands Milli Parkı'nın bitişiğinde bulunan qrkaik döneme ait kamp alanının 8.200 yıllık olduğu bildirildi.

CES'in kültürel kaynaklar yöneticisi Matthew Cuba, yaptığı bir açıklamada, "Beyaz kum tepelerinin oluşumu, rüzgârın savurduğu silt ile hassas arkeolojik kalıntıları koruyarak bölgeyi kazara gömdü'' dedi.

Gomolak Overlook adı verilen bölgede yapılan kazılarda, bu bölgenin şu anda New Mexico olarak bilinen bölgedeki erken "Paleo-Arkaik" halklar için mevsimlik bir kamp yeri olabileceğini gösteren çeşitli bulguklar elde ettiklerini kaydeden Cuba, ABD Ulusal Park Servisi'ne göre arkaik halkların, Amerika'ya ayak basan ilk insanlar ve Yeni Dünya'daki bitkileri yetiştirip evcilleştiren ilk kültürlerden birinin torunları olduğunu vurguladı.

Cuba, kamp alanının bölgenin tarihine ve ilk sakinlerine ışık tutma açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, ''yerin birkaç metre altında saklanan kalıntılar arasında, ilk yerleşimcilerin bezelye familyasına ait bitki, yarı kurak bölgelere özgü bir tür dikenli çalı yaktıklarına dair kanıtlar bulundu '' dedi.

KAYNAK: livesience.com

Editör: EYYUP KAÇAR