Bilim insanları, her gün yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişinin bunamadan (demans) ölme riskinin yüzde 28 oranında azalttığını kaydetti.

Uyku apnesi olan sürücüler dikkat! Uyku apnesi olan sürücüler dikkat!

Harvard'da araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, margarin ve ticari mayonez gibi yağlar yerine zeytinyağı kullanmak demanstan ölme riskini azalttığı belirtildi.

Her gün yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı alan kişinin bunamadan ölme riskinin, hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere kıyasla yüzde 28 daha düşük olduğunun tespit edildiği ifade edildiği kaydedilirken, bilim insanları, diyet ve demansa bağlı ölüm arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmada, otuz yıl boyunca 90 binden fazla Amerikalının diyet anketlerini ve ölüm kayıtlarını analiz etti. Çalışmada, bunlardan, 4 bin 749'unun demans nedeniyle öldüğünü bildirildi.

Araştırmacı, bu çalışmada zeytinyağı ve demans ölüm riski arasındaki ilişkinin genel diyet kalitesinden bağımsız olduğunu belirtti.

Zeytinyağındaki bazı antioksidan bileşiklerin beyin üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabildiğini  ve kardiyovasküler sağlığa fayda sağlayarak beyin sağlığı üzerinde dolaylı bir etkiye sahip olmasının da mümkün olabileceği kaydedildi.

Halk arasında bunama olarak bilinen demans, hafızanın ve diğer zihinsel yeteneklerin sosyal ve iş hayatını etkileyecek düzeyde bozulması olarak ifade ediliyor. Beyindeki fiziksel değişikliklerden kaynaklanan hastalığın yaygın türü Alzheimer olarak biliniyor.
(euronews)

Editör: EYYUP KAÇAR