İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı sorunlardan biri de çekirgeler. Çekirge sürüleri, iklim değişikliği nedeniyle daha geniş alanlara yayılabilir. 

Science Advances Dergisi'nde yer alan araştırmaya göre, senkronize olarak ortaya çıkan çekirge sürüleri, şiddetli yağmur, rüzgar ve kontrolsüz iklim değişikliği ile durumu kötüleştiriyor.

Yüzyıl sonuna kadar, çekirgelerin yaşam alanının iklim değişikliği sonucu yüzde 25 daha fazla genişleyebileceğini belirten uzmanlar, iklim değişikliğinin çöl çekirgesi salgınlarını tetikleyebileceğini söyledi.

Kuş türlerinde “bahar” bereketi Kuş türlerinde “bahar” bereketi

Mega sürülerin, on milyonlarca böcekten oluştuğunu kaydeden uzmanlar, 2.400 kilometre karelik alana kadar yayılabildiklerini ve bir günde binlerce dönüm tarım arazisini yok ederek gıda güvensizliğine neden olabildiklerini kaydetti.

Araştırmacılar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün geniş veri tabanını inceleyerek çekirge sürülerinin ortaya çıkma nedenlerini belirlemeye çalıştıklarını ve verilerin meteorolojik verilerle birleştirildiğini anlatarak,  çekirge salgınlarının aynı anda birden fazla ülkede ortaya çıkma ihtimalinin olduğunu ve bunun da yoğun bölgesel yağış ve rüzgar dönemleriyle ilişkili olduğunu ifade etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUÇLARI

Şiddetli yağışların çekirgelerin üremelerine katkıda bulunduğunu ve şiddetli rüzgarların da çekirge sürülerinin uzak mesafelere taşınmasına yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar, şöyle dedi:

''İklim değişikliği çekirge sürülerinin gelecekte daha geniş alanlara yayılma olasılığını gösteriyor. Bu durum, özellikle Afrika ve Asya'da, küresel gıda güvenliğini tehdit edebilecek eşzamanlı çekirge istilalarının yaygınlaşabileceği anlamına geliyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR