Her yıl bir milyondan fazla kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. Hastalığın risklerine rağmen insanların yarısı diyabetli olduğundan haberdar değil. Halbuki yaşam tarzını değiştirmek çoğu kez diyabetin sebep olduğu diğer rahatsızlıklardan korunmayı sağlıyor. Diyabet yani halk arasındaki kullanımıyla şeker hastalığı, kandaki tüm şekerin işlenememesinden kaynaklanıyor.

Vücuttaki şeker seviyesini dengeleyen insülin yetersiz salgılandığında ya da insüline cevap verilemediğinde kanda oluşan yüksek şeker bu hastalığa yol açıyor. Tedavisi olmayan diyabet kontrol altına alınmadığında kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara yok açabiliyor.

HER YIL 1.5 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, her yıl dünya çapında en az 1,5 milyon kişi doğrudan diyabete bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) 2021 verilerine göre ise dünyada 537 milyon yetişkin diyabetle yaşıyor. Bunların yüzde 75'i düşük ve orta gelirli ülkelerde.

Hızla artan obezite ve sağlıkta yaygınlaşan eşitsizlikler nedeniyle dünya çapında diyabet hastalarının sayısı 2050 yılına kadar iki katından fazla artarak 1,3 milyarı aşabilir. Yemek yediğimiz zaman bedenimiz karbonhidratları şekere dönüştürüyor. Pankreasın salgıladığı insülin hormonu bu şekerin enerjiye dönüştürülmesi için onun emilmesini sağlıyor. Diyabet ise insülinin salgılanmaması ya da gerektiği gibi çalışmamasından kaynaklanıyor. Bu da kandaki şekerin birikmesine neden oluyor.

Tip 1 diyabet, pankreasın insülin üretimini bırakması, böylece kandaki glikoz miktarının artması durumunda ortaya çıkar.Bilim insanları bunun nedenini kesin olarak bilmiyor.Ancak bunun genetik ya da viral enfeksiyonların pankreastaki insülin üreten hücrelere zarar vermesinden kaynaklı olduğuna inanılıyor. Tip 1, diyabet hastalarının yüzde 10'unu oluşturuyor.Tip 2 diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretmemesinden ya da üretilen insülin hormonunun etkisiz olmasından kaynaklanıyor. Bu genellikle orta ve ileri yaş dönemlerinde ortaya çıkıyor. Ancak fazla kilolu ve hareketsiz olan genç insanlarda da görülebiliyor. Ayrıca bazı etnik kökenlerin genetik yapısı bu hastalığa genç yaşta yakalanmayı kolaylaştırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden “Refah” uyarısı Dünya Sağlık Örgütü’nden “Refah” uyarısı

DİYABET BELİRTİLERİ NELER ?

En yaygın belirtiler arasında şunlar bulunuyor; Çok susamış hissetme. Özellikle geceleri, her zamankinden daha sık idrar yapmak. Çok yorgun hissetmek. İstemeden kilo verme.  Bulanık görmeK. Örneğin beyaz un, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz undan yapılmış makarna ve pastane ürünleri, şekerli içecekler, şekerlemeler, şekerli kahvaltılık gevrekler bu kategoriye giriyor.

Sağlıklı bir yemek düzeninde, sebze, meyve, fasulye, kepekli ürünler tüketilir. Sağlıklı yağlar, kuruyemişler, omega-3 bakımından zengin ve yağlı olan somon ve sardalye gibi balıklar da buna eklenebilir.Belli aralıklarla yemek yemeyi alışkanlık haline getirmeniz ve doyduğunuz zaman durmanız da önemli bir sağlıklı beslenme örneği.

Editör: Özgür Ayaydın