ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde her gün 4 saat boyunca askeri operasyonlara ara vereceğini söyledi.

Kirby, bu aranın Filistinli sivillerin Gazze Şeridi’nin güneyine geçmeleri ve insani yardım sağlanması için verileceğini belirtti. Kirby, İsrail’in bu araların zamanını başlamadan 3 saat önceden duyuracağını ve bugünden itibaren başlayacağını ifade etti.

Kirby, ABD’nin bu araları doğru yönde atılmış bir adım olarak gördüğünü ve ihtiyaç duyulduğu sürece devam etmesini istediğini kaydetti.

Kirby, ayrıca Gazze Şeridi’nin orta ve güney kesimlerine geçmek isteyen Filistinliler için iki “insani koridor” olacağını da bildirdi.

BM’DEN TEPKİ: BİZİMLE KOORDİNE EDİLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) ise İsrail’in Gazze’de saldırılara 4 saat ara vereceğini basındaki haberlerden öğrendiğini, insani amaçlarla verilecek araların kendileriyle koordine edilmesi gerektiğini açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, “Bu araların BM ile koordine edilmesi gerekir. Bizimle koordine edilmeden verilen aralar, sivillerin güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlamaz” dedi.

Laerke, Gazze’de yaşanan insani krizin boyutlarının çok büyük olduğunu ve acil olarak kalıcı bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

FİLİSTİNLİ REHİNELER SERBEST BIRAKILIYOR MU?

Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 90’a yükseldi Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 90’a yükseldi

Öte yandan, İsrail’in elinde tuttuğu Filistinli rehinelerle ilgili de bir gelişme yaşandı. Filistinli Kudüs Tugayları, yaptığı açıklamada, “İnsani ve tıbbi nedenlerle iki rehineyi serbest bırakmaya hazırlanıyoruz” dedi.

 Açıklamada, rehinelerin kimlikleri ve serbest bırakılma şartları hakkında bilgi verilmedi.

Editör: Özgür Ayaydın