Japonya Meteoroloji Ajansına (JMA) göre,  dün meydana gelen depremlerin ardından Noto Yarımadası kıyısında yerel saatle 10.17'de 5,6 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. JMA, İşikawa kıyıları dahil bölge genelinde tsunami uyarılarının kaldırıldığını duyurdu.

Depremler sonrası kara yollarında çökme yaşandığı, Noto Yarımadası'ndaki Wajima kentinde çıkan yangında yakın çevredeki 200'e yakın yapının hasar gördüğü bildirildi. Yangının sabah saatlerinde kontrol altına alındığı belirtildi. Devlet televizyonu NHK'ye ait görüntüde, Wajima'da 7 katlı bir binanın yan yatması yer aldı.

55 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İşikawa Eyalet Valiliği, bölgedeki depremlerde 55 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Eyalet Valiliğinin talebi doğrultusunda arama kurtarma faaliyetleri için Japonya Öz Savunma Kuvvetlerine bağlı bin personel bölgeye sevk edildi.

50 BİNE YAKIN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bölge genelinde 50 bine yakın kişinin tahliye edildiği ve farklı noktalarda enkaz altında 14 kişinin kurtarılmayı beklediği belirtildi.

Valilik, yerli ve yabancılar için 6 dilde hizmet sunacak danışma hattı kurulduğunu açıkladı. Eyalet genelinde 19 tıbbi kuruluşta elektrik kesintisi yaşandığı aktarılırken, market ve bakkallardaki ürünlerin yer aldığı rafların boşaldığı görüldü.

ABD’deki hortum: Kargo deposu çöktü, 50 kişi mahsur ABD’deki hortum: Kargo deposu çöktü, 50 kişi mahsur

FİNANSMAN DESTEĞİ TALEBİ

Japonya Sağlık Bakanlığı, bölgede, hastaların sigorta kartlarını ibraz edememeleri halinde de tedavi alabilmeleri için tıbbi kuruluşlara talimat verdi. İşikawa, Fukui, Toyama ve Niigata eyaletleri, "Afet Yardım Yasası" kapsamında, bölge geneli 47 ilçe belediyesi için merkezi hükümetten finansman desteği talep etti.

BAŞBAKAN FUMİO’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Kişida Fumio, yaptığı açıklamada, Noto Yarımadası'nın kuzey bölgelerine ulaşımın son derece zor olduğunu bildirdi. Kişida, merkezi hükümetin, bölgeye yardım malzemelerinin ulaştırılmasında gemilerin kullanılması için hazırlık yaptığını aktardı. Fumio, "Zaman geçtikçe felaketin etkisi daha belirginleşiyor. Hayat kurtarmak zamana karşı bir yarış" ifadesini kullandı.

Editör: Nazmi Kahraman