Nazmi Kahraman,

Yüksek dağların tepesinde yetişen Doğu'nun muzu olarak adlandırılan ışkın, kalp dostu ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Bilimsel adı reius olan, ribes, ışkın veya ışgın, Türkiye başta olmak üzere bir çok  Asya ülkeleride bin ila 4 bin metre yüksekliğindeki dağlarda kendiliğinden yetişen ve soyularak yiyilebilen muza benzeyen otsu bir bitkidir.

Kuzu kulağıgiller familyasından olan ışkın otu, kalın eşkimisi bir tadı olan muz gibi soyularak yenen 40 ile 150 santimetre boylarına kadar yükselen dağlık alanlarda ve karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde çok yıllık ve genellikle ilkbaharda yetişir.

DİYARBAKIR'DA GEÇEN YIL KİLOSU 100 LİRADAN SATILIYORDU

Mayıs-Haziran aylarında dağlarda toplanarak getirtilen ışkın, Diyarbakır'da geçen yıl kilosu 100 liradan satışa sunuldu.

Asya'nın ılıman ve su tropikal bölgelerindeki ülkeler olan başta Türkiye olmak üzere Çin, Hindistan, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan'daki yaygın olarak yetişir.

Dağlarda kendiliğinden yetişen muz kadar etkili besin olan ışkın otu vücut için birçok fayda sağlayan bir bitkidir.

Işkın otu, karların erimesiyle birlikte yüksek yaylalarda ortaya çıkıyor. Türkiye'de özellikle Elazığ'ın yanı sıra Dıyarbakır, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişir ve 'Doğunun muzu' olarak bilinir.

IŞKININ FAYDALARI

Işkın otu birçok kişi tarafından fazla bilinmese de sağlığa olan faydalarının çok fazla olduğunu belirtiliyor. Işkın, bağırsak veya midede meydana gelen gaz probleminin giderilmesi ve bu organların doğru şekilde çalışmasını sağlar.

Işkın otu, mide asidini dengeleyerek özellikle yemek borusu kanserini büyük oranda engeller. Nefes alıp verme problemi olan kişiler ise rahatlıkla bu otu tercih edebilir. Özellikle astım, bronşit ve benzeri solunum problemi olan kişiler bu otu tercih edebilir.

Sindirim ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelen ışkın otu yüksek ateşi düşürme etkisine de sahiptir. Bu sayede vücudun içerdiği hücreleri onarabildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kanser ve lösemi hastalıklarını tedavi etmede kullanılır.

Geleneksel olarak tedavi amaçlı tercih edilen ışkın otu, doğru kullanıldığında iştah açıcı bir yapıya sahiptir. İçerisindeki bol miktarda kalsiyum ise kemik erimesi olan kişilerin rahatsızlığını hafifletmek veya engellemek için kullanabileceği bir bitkidir.

Ekşi bir tada sahip olan bu otun kivi tadına benzediğini söyleyebiliriz. Bağışıklığı güçlendirirken kalp sağlığını da desteklemektedir. Aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin kolayca dışarı atılmasını sağlar. Toksinleri atmadan etkili bir yiyecektir.

IŞKIN YEMEĞİ

Prof. Dr. Canan Karatay sosyal medyada yaptığı paylaşımda, ışkın otunun bağışıklık sistemini güçlendiren ve kalp sağlığını destekleyen olumlu yönlerinin olduğunu söyledi.

Işkın otunun faydalı etkilerini alabilmek için evinizde yemeğini hazırlayabilirsiniz. 

Prof. Dr. Canan Karatay'ın kalp dostu olarak önerdiği ışkın otundan lezzetli bir yemek hazırlayarak sofralarınıza dahil edebilirsiniz.

MALZEMELER

4-5 kök ışkın
1 tane soğam
Bir miktar sıvı yağ
2 yumurta
Bir tutam tuz

Hazırlığa öncelikle soğanı yıkayarak başlayın. Ardından küp küp doğrayıp yağda kavurun. 4-5 kök ışkını da doğrayarak soğan karışımın içine ilave edin. Bir miktar tuz serpiştirdikten sonra kavurma işlemine devam edin.

Diyarbakır Lice'de 536 kilo esrar yakalandı Diyarbakır Lice'de 536 kilo esrar yakalandı

Işkınlar aşırı derecede kavrulmadan önce yumurtaları kırabilirsiniz. Kısa süre pişirdikten sonra ocağın altını kapatıp sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Hem lezzetli, hem de vücudu güçlendiren harika bir öğün elde etmiş olacaksınız.


------------

Editör: EYYUP KAÇAR