Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni hava durumu raporunu paylaştı. Rapora göre, ülkemizin genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu olacağı, Güney Ege kıyıları, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Antalya, Isparta, Adana, Osmaniye, Ordu, Artvin çevreleri, Çanakkale’nin güneyi, Balıkesir’in batı kıyıları ile Hatay’ın kıyı kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Kar yağışının, yüksek kesimlerde lapa lapa yağacağı ve yerde kalacağı öngörülüyor.

HAVA SICAKLIĞI DÜŞECEK

Hava sıcaklığının, yurdun batı kesimlerinde 3 ila 6 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, genellikle güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, bu akşam ve gece saatlerinde Marmara’da güney yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ’DEN UYARILAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış için de uyarılarda bulundu. Rüzgarın; Marmara’da bu akşam ve gece saatlerinde güney yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi. Yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.

KAR NE ZAMAN YAĞACAK? 

Öte yandan TRT Haber'in derlediği bilgilere göre; Dünya, El Nino hava akımının etkisinde. Daha önceki deneyimler, El Nino yıllarında Türkiye'nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz havzasında genelde bol yağışlı kış mevsimlerinin olduğunu gösteriyor.

Kadın şoför erkeklere taş çıkartıyor Kadın şoför erkeklere taş çıkartıyor

Yani bu durum, yağışa susayan ülkemiz için umut verici bir tabloyu ortaya koyuyor. Meteorolojik verilerin bizler için ne söylediğini Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt anlatıyor.

El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını söyleyen Bozyurt, sıcaklık detayına vurgu yapıyor. “Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz” diyor ve bu seneki modellerin Türkiye için ne gösterdiğini açıklıyor:

'KASIM AYINDA HEM KAR, HEM DE PASTIRMA YAZI VAR' 
Kasım ayı için de tahminlerin yine soğuk havanın habercisi olduğunu ifade ediyor Bozyurt. “7-10 Kasım arasında yine çok ciddi bir soğuk hava kütlesi bekliyorum” diyerek bu soğuk hava sisteminin de kar yağışı getirebileceğini belirtiyor. Soğuk ve kar yağışlı günlerin ardından ise pastırma yazının geleceğini söylüyor.

Bozyurt, "Aralıktan itibarense yoğun yağışlar bekliyorum. Ocak ve şubat aylarında da deniz etkili kar yağışları olabilir.” dedi. “11 Kasım gibi yine bir yüksek basınç gelecek. Bir hafta ila 10 gün mevsim normalleri civarında veya biraz da mevsim normalinin üzerine çıkacak bir hava sıcaklığı olabilir.

İSTANBUL'A KAR NE ZAMAN YAĞACAK? 

Milyonlarca İstanbullu bu sorunun yanıtını arıyor. Uzmanlar İstanbul'a ne zaman kar yağacağı ile ilgili tahminlerini açıklarken son bilgi Vali Gül'den geldi.

Vali Gül ayrıca, "Özellikle meteorolojik verileri takip edelim. Okulların, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hastalığı olan kişilerin durumlarının planlamasını son dakika değil önceden planlayıp çalışmamız lazım." dedi.

Editör: Özgür Ayaydın