Ayşegül Yaşar

Vücudumuzun iskelet sisteminden sonraki en geniş organı olan deri, neden yaşlanmayla birlikte buruşmaya başlar.

Yaşlanmanın etkilerinin en belirgin olarak görüldüğü organ hiç şüphesiz derimizdir. Ciltte yaşanan bu değişim, yani kırışıklıkların temel nedeni açıklandı.

Cildimizde yaşa bağlı bir takım değişiklikler zamanla kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Kırışıklıklar yaşlanmanın bir belirtisidir ancak herkeste aynı oranda oluşmaz. Bazı insanlar ilk kırışıklıklarını 20'li yaşların başlarında yaşarken, b azıları ise yaşlılık döneminde bile pürüzsüz yüzlü, genç bir görünümle övünebilir.

KIRIŞIKLIĞI TETİKLEYEN NEDENLER

New York Merkezli kurul onaylı Amerikan Dermatoloji Akademisi Üyesi Dermatolog Dr. Debra Jaliman, Live'ye yaptığı açıklamada, bu sorunun tek bir cevabı olmadığını, çünkü insan derisinin karmaşık bir organ olduğunu ve birçok faktörün görünümünü etkileyebileceğini belirtti.

Deri, üç katmana bölünmüş çok sayıda doku tabakasından oluştuğunu kaydeden Jaliman,
''Cildimiz yaşlanmanın etkilerinin en belirgin fark edildiği organımız. Ciltteki kırışıklıkların temel sebebi yaşlanma olsa da başka etkenler de bu duruma yol açabiliyor'' dedi.

Uzmanından kritik uyarı: Ritim bozukluğu ölüm nedeni olabiliyor Uzmanından kritik uyarı: Ritim bozukluğu ölüm nedeni olabiliyor

Jaliman, yaşa bağlı kırışıklıkların tam olarak ne zaman ortaya çıktığını, kişinin genetiği ve yaşam tarzı gibi faktörlerin birleşimine bağlı olduğunu söyledi.

CİLT KURULUĞUNA DİKKAT

Yaşla birlikte ciltteki mevcut yapısal proteinlerin enzimler tarafından eskisine göre daha yüksek oranda parçalandığını ve üst tabakada incelmeye neden olduğunu kaydeden uzmanlar, yaşanan yapısal değişimin cildin nemi tutmasını zorlaştırdığını ve kuru cildin kırışıklıkları daha görünür hale getirdiğini kaydetti.

Yaşlanmanın kırışıklık oluşumunu tetikleyebilecek bir başka yönünün de hücresel yaşlanma olduğunu açıklayan uzmanlar, ''Vücuttaki yaşlanan hücrelerin genel sayısı da yaşla birlikte artar'' dedi.

AÇIK RENKLİLERDE KIRIŞIKLILLAR DAHA BELİRGİN

Jaliman, açık ten rengine sahip kişilerin, koyu tenli insanlara göre ciltlerinin daha hızlı yaşlandığını fark edeceklerini ifade ederek, şöyle dedi:

''Bunun nedeni, cilt renginde rol oynayan genlerin aynı zamanda cildin yaşlanma sürecini de etkileyebilmesidir. Bu kısmen koruyucu cilt pigmenti melaninle ilgili genlerden ve aynı zamanda henüz tam olarak anlaşılamayan melanin bağımsız yollar yoluyla kırışıklıklara katkıda bulunan genlerden kaynaklanmaktadır.''

STRES KIRIŞIKLIĞI TETİKLİYOR

Jaliman, hava kirliliğine maruz kalmanın ve sigara içmenin, hücrelerin üretimi ile serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin ortadan kaldırılması arasındaki dengesizlik olan oksidatifin stresi tetikleyerek kırışıklık oluşumunun artmasına neden olduğunu söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR