Sağlıklı bir yaşam sürmek için dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri beslenme alışkanlıklarımızdır. Dengeli ve doğru beslenme, vücudumuzu çeşitli hastalıklardan korurken, bazı besinlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilim tarafından da kanıtlanmıştır. İşte bu besinlerden biri de zeytindir.

Kalp Damarlarının En Yakın Dostu: Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri bakımından zengin olup, LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürerek kalp-damar sağlığını destekler. Zeytin, damarla ilgili herhangi bir tıkanıklık, sertleşme problemini de önleyerek kalbi korur.

Kanser Riskini Azaltır: Zeytin ve zeytinyağı, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidan ve antiinflamatuar bileşikler içerir. Bu besinleri düzenli tüketenlerin kansere yakalanma riski neredeyse yarı yarıya düşer.

Bağışıklığı Güçlendirir: Zeytinler, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan A, E ve K gibi vitaminlerin yanı sıra demir ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Bu besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlığı destekler.

Sindirimi Destekler: Lif bakımından zengin olan zeytinler, sindirim sistemi sağlığını destekler. Lif, sindirim sürecini düzenler, bağırsak hareketlerini teşvik eder ve kabızlık riskini azaltır.

Yaşlanmayı Yavaşlatır: Zeytinler, antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle fenolik bileşikler içeren zeytinler, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltır ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Kadın şoför erkeklere taş çıkartıyor Kadın şoför erkeklere taş çıkartıyor

Kemik Sağlığını Destekler: Zeytinler, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığını korur ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltır.

Zeytinlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri, dengeli bir beslenme planının bir parçası olarak tüketildiğinde daha iyi hissedilir. Ancak, yüksek kalorili oldukları için besini aşırıya kaçmadan tüketmek ve porsiyon kontrolüne dikkat etmek önem taşır.

Kur’an-ı Kerim’de Zeytin Geçen Yerler: Kur’an-ı Kerim’de zeytin kelimesinin geçtiği yerler de merak konusu olmuştur. İşte o kısımlar:

  • “Andolsun incire ve zeytine! Ve Sina Dağı’na ve şu Emin Belde’ye yemin ederim ki, Biz insanı en güzel biçimde yarattık.” (Tin, 1-8)
  • “Sema'dan ölçüyle su indirdik. Onu, yeryüzünde iskan ettik. O bitkiden de kendisinde üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; bir kısmı birbirine benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda iman eden bir kavim için ayetler(deliller) vardır.” (En’am, 99)
  • O (Allah) ki yükseltilmiş(asmalı) ve yükseltilmemiş(asmasız) bahçeler; hurmalar, ürünü(yemişi) farklı ekinler, zeytinler ve benzeyen-benzemeyen narlar inşa etti. O ürününü verdiği zaman, ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin. İsraf etmeyin, muhakkak O, israf edenleri sevmez. (EN'AM(6), 141)
  • “Onunla, içinde, yediğiniz birçok meyveler bulunan hurmalık ve üzüm bağları, Tur-ı Sına da yetişen, yiyenlere, yağ ve katık veren zeytin ağacını var ettik.” (Müminun, 19-20)
  • “İnsan, yediğine bir baksın! Yağmurlar yağdırdık, sonra toprağı göz göz yardık, bu suretle oradan ekinler bitirdik, üzümler, yoncalar, zeytinlikler, hurmalıklar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyve ve çayırlar bitirdik. Bütün bunlar, sizi ve hayvanlarınızı yararlandırmak içindir.” (Abese, 24-32)
  • “Allah göklerin ve yerin Nur’udur. O’nun nuru, içinde ışık bulunan bir kandil yuvasına benzer. O ışık bir cam içindedir, cam ise, sanki inci gibi parlayan bir yıldızdır; bu ne yalnız doğuda ve ne de yalnız batıda bulunan bereketli zeytin ağacından yakılır. Ateş değmese bile, nerdeyse yağın kendisi aydınlatacak! Nur üstüne nurdur. Allah dilediğini nuruna kavuşturur. Allah insanlara misaller verir. O, her şeyi bilir.” (Nur, 35)
  • “O, suyla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve her çeşitten meyveler bitirir. Hiç kuşkusuz, bunda, tefekkür eden bir toplum için gerçek bir mucize vardır.” (Nahl, 11)

Editör: Ayşegül Yaşar