Kürt geleneğinde yılbaşı, Sümerler ve Babillere kadar uzanan Hicri takvimine göre 13 Ocak'ta kutlanıyor.

Diyarbakır’da firari zanlılar tutuklandı Diyarbakır’da firari zanlılar tutuklandı

Dünyada Miladi takvim esas alınarak 1 Ocak’ta kutlanan yılbaşı, Kürtler tarafından ise Julien takvimine yani Hicri takvime göre 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gece olarak Kutlanıyor. Kürtler tarafından binlerce yıldan beri 13 Ocak tarihi yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor. Kürtlerin asırlardan beri kutladıkları bu güneş takvimi Mezopotamya’nın kadim halklarından Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor.

SERE SALE NASIL KUTLANIYOR

Kutlamalar genellikle geleneksel kıyafetlerle yapılır. Bazı erkekler kadın kıyafetleri giyerken, bazı kadınlar da erkek kıyafetlerini tercih eder. Ayrıca çocuklar, "Kalike Sersale" adıyla bilinen Yılbaşı Dede karakterine bürünerek davul-zurna eşliğinde evleri dolaşır ve geleneksel şarkılar söyler.

Gençler arasında ise para, ceviz, pestil ve sucuk gibi malzemelerin paylaşıldığı etkinlikler düzenlenir. Bu malzemeler, paylaşımın ve dayanışmanın bir simgesi olarak gençler arasında karşılıklı olarak dağıtılır.

Sere sale kültürünü yaşatmak adına bir çok derneğin öncülüğünde başta Diyarbakır olmak üzere Mardin, Siirt ve bölgedeki diğer şehirleride kutlamalar yapılıyor.

Editör: EYYUP KAÇAR