Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası devam eden HDP’nin devamı olduğu 10 siyasi parti kapatılırken, HDP’den sonra kurulan parti de bugüne kadar 4 kez logo değiştirmek zorunda kaldı. Kapatma davası nedeniyle HDP yerine Yeşil Sol Parti ile seçime girilirken, daha sonra Halkların Eşitlik ve Demokrasi (HEDEP) kuruldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HEDEP isminin geçmişte kapatılan HADEP ismini çağrıştırdığı gerekçesiyle bu kısaltmanın değiştirilmesini istemişti. Bugün yapılan açıklama ile HEDEP kısaltılması (DEM Parti) olarak değiştirildi.

Osman Hamdi Bey'in eserine yansıyan Diyarbakırlıların giyim kültürü Osman Hamdi Bey'in eserine yansıyan Diyarbakırlıların giyim kültürü

Whatsapp Image 2023 12 11 At 14.31.09

Böylelikle tarihte en çok isim değiştiren partinin yanı sıra, tarihte en çok isim değiştiren logosu ünvanını da aldı.

14 Mayıs seçimlerinden bu yana HDP’den başlayarak partinin logosundaki kısaltma isim 4 kez değişmiş oldu.

Kürt Çalışmalar Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, tarihte bu kadar isim değiştirmek zorunda bırakılan hiç bir siyasi partinin olmadığını belirterek, parti logosunun bile 7 ayda 4 kez değiştirilmek zorunda kalındığını söyledi. Bunun da Kürtler adına siyaset yapmanın ne kadar zor bir iş olduğunu belirterek, “Yargının da burada ikircikli tutumu söz konusu. Kapatılan Refah Partisi’nin yerine aynı logo ve sadece önüne ‘Yeniden’ kelimesi getirilerek açılan partiye itiraz edilmezken HEDEP ismine itiraz ediliyor. Bu siyasi bir karardır. İtiraz yoluyla da bir şey elde edilemez. Bu partide siyaset yapanlar rakiplerinden farklı olarak enerjilerini bir de davalara, isim ve logo çalışmasına harcamak zorunda kalıyorlar.”dedi.

Editör: Ferit Aslan