Singapur'da F-16  düştü Singapur'da F-16  düştü

Afrika ülkesi Mali'de yetkililer bir altın madeninin çökmesi sonrası 73 madencinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Malili yetkililerin AFP'ye verdiği demeçte, geçen hafta Mali'deki bir altın madeninde tünel çöktüğünü belirtti. Malili madencilik yetkilisi Oumar Sidibe, "Her şey bir gürültüyle başladı. Yer sarsılmaya başladı. Sahada 200'den fazla altın madeni işçisi vardı. Arama artık bitti. 73 ceset bulduk" dedi. Olay bir meclis üyesi tarafından da doğrulandı.

Altın arama sahaları düzenli olarak ölümcül kaya düşmelerine sahne oluyor, faaliyet tehlikeli ve yetkililer zanaatkar madenciliğini kontrol etmekte zorlanıyor ya da göz yumuyor. Şubat 2022'de Burkina Faso'nun güneybatı bölgesinde zanaatkarlara ait bir altın madeni sahasında dinamit stokunun patlaması sonucu en az 59 kişi hayatını kaybetmişti. Gine, Senegal ve Batı Mali'nin sınır bölgelerinde de düzenli olarak kazalar yaşanıyor.

YENİ MADENCİLİK YASASI

Afrika'daki diğer hükümetler gibi, 2020'de iktidarı zorla ele geçiren Mali cuntası da  Ağustos 2023'te, devletin yeni projelerde yüzde 30'a kadar hisse almasına izin veren yeni bir madencilik yasasını kabul etti. Hükümete göre bunun devletin yıllık bütçesine en az 762 milyon Euro getirmesi gerekiyor.

Mali'nin madencilik sektörüne Kanadalı Barrick Gold ve B2Gold, Avustralyalı Resolute Mining ve İngiliz Hummingbird Resources gibi yabancı gruplar hakim ve bu şirketler ülkeyi yıllardır rahatsız eden “cihatçı” yayılma ve siyasi istikrarsızlığa rağmen faaliyet gösteriyor.

Editör: Nazmi Kahraman