Abdi İpekçi ve Papa 2. Jean Paul suikastlarının faili olan Mehmet Ali Ağca, tekrardan gündeme geldi. Uzun bir süredir ortalarda gözükmeyen Ağca şimdi de bir evi zorla elinden almakla suçlanıyor. Mehmet Ali Ağca, Türkiye’nin en çok tanınan suikastçilerinden biri. Ağca’nın hayatı ise merak konusu oldu. . Pekieki Mehmet Ali Ağca kimdir, kaç yaşında? Mehmet Ali Ağca neden gündemde? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

İstanbul'da okul müdürü İbrahim Oktugan'ı öldüren saldırgan tutuklandı İstanbul'da okul müdürü İbrahim Oktugan'ı öldüren saldırgan tutuklandı

MEHMET ALİ AĞCA KİMDİR?

Mehmet Ali Ağca, 9 Ocak 1958 yılında Malatya Hekimhan ilçesinin Güzelyurt köyünde dünyaya geldi. Aslen Malatyalı olan Ağca, çocukluğunu doğduğu şehirde geçirdikten sonra İstanbul’a yerleşti.

Lise eğitimin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Üniversite yıllarında birçok siyasi ideolojik grupların içerisinde yer aldı. 1 Şubat 1979 tarihinde Milliyet gazetesi başyazarı Abdi İpekçi, düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Mehmet Ali Ağca, bu olaydan tam 5 ay sonra ise Abdi İpekçi suikastinin tetikçisi olarak yakalandı. Maltepe Cezaevi’ne girdikten 6 ay sonra ise kaçırıldı.

Kaçırıldıktan sonra Bulgaristan’a getirilen Ağca, 1980 tarihinde mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. 1981 yılında Papa II.Jean Paul’a Vatikan’da suikast girişiminde bulundu. Bu suikast sonucunda Papa, elinden ve karnından vuruldu. 1986 tarihinde İtalya’da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

2000 tarihinde dönemin İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından affı onaylandı ve Türkiye’ye iadesi gerçekleşti.

Türkiye’ye iade edildikten sonra, 1991 yılında yürürlüğe giren İnfaz Yasası gereği Abdi İpekçi cinayetinden aldığı ölüm cezası 10 yıl hapis cezasına çevrildi. Aynı zamanda gasp ve soygun suçlarından aldığı 36 yıl hapis cezası da Rahşan Affı yasası nedeniyle 7 yıl 2 ay hapis cezasına çevrildi. Bu yasa gereği 2006 yılında serbest bırakılmasına karar verildi. Ancak yargıtay kararıyla tekrardan tutuklandı ve 2010 yılında serbest bırakıldı.

Editör: Ayşegül Yaşar