Nazmi Kahraman

Zaman zaman duyduğumuz narsist kelimesinin ne olduğunu veya ne anlama geldiğini biliyıor  musunuz?

Narsist, yükseltilmiş özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğuna sahip bireyleri tanımlamak için kullanılır. En çok sosyal medyayı kullananlar narsistler grubu olduğu söyleniyor.

Narsistler, diğer insanlara göre kendilerini üstün görürler. Ancak bu özelliklere sahip olan tüm insanlarda kişilik bozukluğu olmayabilir. Merkezci bireyler olup, kendilerini dünyanın merkezinde gören, diğer insanlardan önemli, değerli ve üstün olduğunu düşünen kişilerdir. Bu durum aynı zamanda psikiyatrik bir rahatsızlık ve kişilik bozukluğu olarak tanımlanır. 

Narsist kişiler her şeye haklarının olduğunu düşünür, kibirlidir, çıkarcıdır ve hata yaptıklarını düşünmedikleri için özür dilemeyi bilmezler. Tabiri caizse en büyük organı egosu olan narsist kişiler, bütün sevgi yatırımını kendisine yapar ve en çok kendisini sever. Narsist kişiler tüm bu özellikleri sebebiyle aynı zamanda eleştiriye kapalı kişilerdir. Kendileri hakkında en ufak bir olumsuz düşünce veya eleştiri yapan kişileri düşman olarak algılarlar.

Narsist, yükseltilmiş özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğuna sahip bireyleri tanımlamak için kullanılır. En çok sosyal medyayı kullananlar narsistler grubu olduğu söyleniyor.

NARSİST NEFİR.?

Türkçe'ye özsever olarak geçen narsist kelimesi, öz-önemini abartan, kendine hayranlık duyan, benmerkezci ve kibirli olmak ile karakterize kişileri tanımlamak için kullanılan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Narsist kişilik bozukluğu ise toplumdaki bazı bireylerin yükseltilmiş özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur. Diğer insanlara göre kendilerini üstün görürler.

Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı

Çoğunlukla benmerkezci kişilik özellikleri ile beraber empati yoksunluğu, kişiliği fazlasıyla büyütme (abartma), başarıya ve güce bağımlı davranışlarla kendilerini belli ederler. 

En belirgin özelliği kendilerini dünyanında merkezinde görmek olan narsist kişiler, aynı zamanda çıkarcıdır, kibirlidir, sadece kendilerini severler, eleştiriye kapalıdır ve hata yaptıklarını düşünmediklerinden dolayı özür dilemeyi de bilmezler. Onlar için sadece övgü ve iltifat vardır.

Bu arada, en çok sosyal medyayı kullanan kişiler, narsistler gurubu olduğu söyleniyor.

Kaynak. Vikipedia

Editör: Nazmi Kahraman