Nazmi Kahraman

Deri, kayıştan yapılan hafif ve delikli bir tür ayakkabı olan lekan olmadan karda yürüyüş yapılamadı!

İklim değişikliği nedeniyle kar eskisi gibş yağmıyor. Geçmiş yıllarda kent merkezlerinde bir metreye kadar, kırsa kesimlerde ise 3-4 metreye kadar ulaşan kar yağışları oluyordu. 

Acil durumlarda metrelerce yağan karda yürümek oldukça zordu. Bunun için özellikle kırsal kesimlerde karda yürüyebilmek için bir tür ayakkabı giyilirdi. 

TEKERLEĞİN İCADI KADAR ESKİ

Lekan adı verilenm kar ayakkabısının icadı tekerleğin icadı kadar eski. Lekan yani kar ayakkabılarını en yoğun biçimde kullananlar, karlı bölgelerinde yaşıyanlar. Kar ayakkabılarını Türkiye'de genelde Doğu bölgesinde yaşıyanlar kullanmaktadır. Bu bölgede hemen hemen her evde bir veya iki çift lekan bulunuyor.

KAR AYAKKABISI LEKAN"IN YAPILIŞI

''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''

Yuvarlak ve oval şekillerde elle yapılan kar ayakkbısı lekan, kar üzerinde batmadan rahat bir şekilde yürüyebilmek için dıştan taban altına kenetlenir.

Ağırlığı kar yüzeyine yayıp batmamak için ayakkabı boyutunda geniş ve delikli olarak tasarlanır. Lekan daha çok söğüt, melez ve huş ağacı gibi ağaçların dal ve kabuklarından, dar deri kayışlarla örülerek yapılıyor.

Modern tasarımlarda ise hafif metal, plastik ve sentetik kumaş kullanılabilmektedir.

Etnografik olarak kar ayakkabıları "lekan" lar, Türkiye başta olmak üzere, kar yoğunluğu olan Kuzey ülkelerde de kullanılmaktadır.

Katırcılar filminde Kadir İnanır ile Tarık Akan da bir filminde kar ayakkabısı lekanı giymişti. 


 

Editör: EYYUP KAÇAR