Kökenleri sürekli tartışılan ve 30 yıldır Azerbaycan’ı yönetin Aliyev ailesinin kökenlerinin Diyarbakır’a kadar dayandığı iddiası yeniden gündemde.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 4 gün önce yapılan seçimlerde yeniden Cumhurbaşkanı seçilirken, Aliyev ailesinin kökeni ile ilgili tartışmalar yeniden sosyal medyanın gündemine taşındı. 

Dx3 A L S0 X0 A A Ic NrKÖKENLERİ, AZARBAYCAN VE İRAN’I KARŞI KARŞIYA GETİRMİŞTİ

İlham Aliyev ve ondan önce ülkeyi 10 yıl Cumhurbaşkanı olarak yöneten babası Haydar Aliyev ile ilgili 2022 yılında İran Devlet televizyonu bir belgesel yayımlamıştı. İki devlet arasında krize neden olan belgeselde, Aliyev ailesinin Azeri veya Türk değil, “Ezidi Kürt” olduğu belirtilmişti. 

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

Erbil merkezli yayın yapan Rudaw televizyonunda yer alan habere göre, bazı kaynaklara göre, resmi olarak Azerbaycan'da yaşayan sadece yaklaşık 6 bin Kürt var ve bu sayının 1920'lerde 40 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Dx3 Bl Q T Ws A E8 D Rb

KÜRT TARİHÇİ, “ALİYEV AİLESİ DİYARBAKIRLI KÜRT”

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2013’te aday olan Kürt siyasetçi Tahir Süleymanov, ülkede eskiden Kürtlerinin sayısının 1 milyona kadar yükseldiğini ancak resmi rakamlara göre bugün ülkede sadece 13 bin Kürt kaldığını söylemişti.

Süleymanov, Kürtlerin İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Stalin'in sürgün dalgalarından da büyük ölçüde etkilendiğini, büyük çoğunun Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi Orta Asya cumhuriyetlerine yerleştirildiğini, birçoğunun hastalık ve açlıktan öldüğünü anlatmıştı.

Heydar Aliyev Childhood“HAYDAR ALİYEV, BANA KÜRT OLDUKLARINI SÖYLEDİ”

Tahir Süleymanov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar İlham Aliyev'in Diyarbakırlı Kürt kökenli olduğunu belirtmişti. Ayrıca soyları, Azeri Türk milliyetçileri arasında tartışma konusu olan ve Kürt milliyetçiliği ile suçlanan Aliyev ailesi hakkında da Süleymanov, “Aliyevler’in Kürtlüğü hakkında çokça bilgi var. Haydar Aliyev bana Kürt olduklarını söyledi. Fakat, şu anda bu konu ile ilgili her hangi bir şey söylemiyorlar” demişti. 

Editör: Ferit Aslan