Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan yeni uygulama ile öğrenciler ulaşım için daha az ücret ödeyecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımanın daha kolay sağlanması amacıyla başlattığı dijital dönüşüm kapsamında yeni uygulamalara geçildi.

ÖĞRENCİLERE TOPLU TAŞIMADA AVANTAJ

EUTS’ye entegre Büyükşehir Belediyesi ve Özel Halk Otobüslerinde ömrünü tamamlamış kamera kayıt sistemleri, ilgili yasa ve yönetmeliklerin öngördüğü teknolojinin de üstünde ürünler ile yenilendi. Yenilemeyle denetim, güvenlik, şikayet ve taleplerin etkin ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi sağlandı.

Öğrencilerin daha hesaplı seyahat edebilmelerini sağlayacak “Abonman Kart” uygulaması hayata geçirildi. Yazılım ve donanım yatırımları yapılarak elektronik ücret toplama sistemine (EUTS) dâhil tüm araçlarda öğrenciler, normal binişlerin 3’te bir fiyatına denk gelen abonman kart uygulaması ile daha uygun fiyata hizmetlerden yararlanacak.

HAREKET SAATLERİ TAKİP EDİLEBİLECEK

Vatandaşlara dijital ortamlarda hizmet kolaylığı sağlayan Ulaşım Daire Başkanlığı'nca şehir içi toplu taşıma araçlarında NFC-QR kod uygulamasının başlatıldığı belirtildi.

Mobil uygulamada “Hat hareket saatleri, durak bilgileri, duraktan geçen hatlar, durağa yaklaşan araçların ortalama varış süreleri, sanal kart (QR kod ile ödeme), temassız ödeme (NFC), kart kullanım bilgileri, online yükleme” özellikleri aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Amedspor!'un şampiyonluk sevinci ceazalandırıldı Amedspor!'un şampiyonluk sevinci ceazalandırıldı

Şehir merkezindeki duraklar mobil uygulama sisteminde durak kodu verilerek isimlendirildi.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN SESLİ ANONS

Görme engelli bireyler ile kentte durakları bilmeyen vatandaşların da bu uygulamayı kullanabilmeleri için yazılım geliştirilip “Sesli Anons Sistemi” hizmete sunuldu.

Uygulamayla gelinen durak ve bir sonraki durak bilgilerinin sesli anons ile duyurulması sağlanıyor. Altyapısı uygun olan 120 aracın içindeki monitörlerde durak bilgileri sorunsuz bir şekilde yayınlanıyor. Ulaşım filosundaki diğer araçlarda ise dijital dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

Ulaşımda temassız kredi kartı veya banka kartlarının kullanılması için gerekli yazılım ve donanım yatırımları yapılarak banka kartları ile binişlerin yapılması sağlandı. Aylık toplam binişlerin yaklaşık 250 bini banka kartları ile yapılmakta. 

Otobüslerde teknolojinin gerisinde kalan sürücü kontrol panelleri güncel teknolojileri destekleyen ürünler ile değiştirildi.

Yeni sistemde sürücülerin kart sahibinin fotoğrafını görerek usulsüz kullanımı bildirmesi, sistem üzerinden yolcuları sesli anons ile yönlendirmesi, trafik kontrol merkezine mesaj göndermesi, ara tarifeye sahip hatlarda birden fazla tarife seçiminin yapılabilmesi ve kart raporlarını detaylı olarak alabilmesi sağlandı.

''TÜRKİYE KART'' UYGULAMASI

Yapılan dijital dönüşüm neticesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin Elektronik Ücret Toplama Sistemi altyapısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı “Türkiye Kart” uygulamasına hazır hale getirildi.

Editör: EYYUP KAÇAR