Irak’ın merkezi yönetimine bağlı Kerkük’te, öğrencilerin okula kayıtlarında Kürtçe yerine Arapça harflerin kullanılmasını zorunlu kılan karar iptal edildi. 

Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi

Kerkük Eğitim Müdürlüğü daha önce Kürt öğrencileri okula kaydolurken isimlerinde sadece Arapça harfler kullanmak zorunda bırakıyordu.

Eğitim Müdürlüğü dün okullara gönderdiği yazıda, ilgili taraflarla temasa geçtikten sonra elektronik kayıt projesi programının yenilenmesine ve (P, J, Ç, G, O, L, R, K, Ê, ) harflerinin eklenmesine karar verildiğini bildirdi.

765072Image1

Kerkük İl Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Denetleme Merkezi, dün kentteki ilkokullara 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için elektronik kayıtların yakında açılacağını belirten bir yazı gönderdi.

Talimatlardan biri de öğrencilerin isimlerini yazarken (P, J, Ç, G, O, L, R, K, Ê) harflerinin kullanılmaması yönünde oldu. Ancak, kısa sürede karara itirazlar gelmeye başlayınca Eğitim Müdürlüğü daha sonra bu kararından vazgeçti. 

maxresdefault-7

Irak Anayasası'nın 4. maddesinin birinci fıkrasına göre Arapça'nın yanı sıra Kürtçe de devletin resmi dilidir.

Irak Parlamentosundaki Kerkük Milletvekili Sabah Habib, Rudaw'a, Kerkük İlköğretim Denetleme Merkezi ile temasa geçtiklerini belirtti.

Habib, "Mazeretleri, bilgisayarlarında Kürtçe fontların ve Kürt çalışanları olmaması, dolayısıyla Kürtçe isimleri yazarken sorun yaşamaları” diye konuştu.

Editör: Ferit Aslan