Meşe palamudu ya da kısaca palamudun bir çok faydası olduğuunu biliyor musunuz?

Türkiye'de yetişen meşe ağacının sap kısmı kapalı ve oval diğer kısmı açık olan ve içinde pelit denilen kestane türünden yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyvedir.

Bazı türlerinin pelidi uzunca olur, kabuğundan dışarı çıkar ve fındığa benzer. Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır.

Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağı olan palamut "tanen" bakımından zengindir ve şırası sepicilikte ve boya sanayiinde kullanılır.

Palamut ağacının latince ismi Quercus ithaburensis'dir. Türkiye'nin batı, kuzeybatı, doğu ve Güneydoğu kesimlerinde daha çok rastlanır. Çalı türleri olduğu gibi kalın gövdeli, geniş ve yüksek türleri de vardır. Bu türleri yüzlerce yıl yaşar. Toprağa karışan ya da yabanıl hayvanların kışın yemek için toprağa gömdüğü pelitlerden ürer. Çok sert bir yapısı vardır. Kerestecilikte kullanıldığı gibi yüksek kalorili yakacak olarak da kullanılır.

Kaliforniya  Kızılderililerinden olan Yuki'lerin ana besin kaynağı meşe palamudu olduğu söylenir.

Bir çok faydası olan meşe ağacı en çok Trakya, Karadeniz, Marmara, Dogu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bir ağaç türüdür. Yetiştiği yere göre ismi pelit veya palamut olarakta bilinir. Ayrıca İran, Suriye, Lübnan, Yunanustan'da da yetişir.

Pelitin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır. Hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu, sincap, tavşan gibi kemirgen yabani hayvanların en önemli besin kaynağıdır. Palamut "tanen" bakımından zengindir. Deri sepicilikte ve boya sanayinde de kullanılmaktadır. 

TANEN NEDİR

Tanen, tannik asit (Fransızca: tanin - sepi maddesi) olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (amorf) maddelere verilen addır.

Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur. Başlıca kullanım alanı olan dericilik ve boyacılık dışında tanenler şarap ve biranın berraklaştırılmasında, petrol kuyularındaki sondaj çamurunun akışkanlığının artırılmasında ve buhar kazanlarının çeperlerinde birikinti oluşumunun engellenmesinde kullanılır. 

Tıpta damarları ve mukozayı büzücü etkilerinden ötürü bademcik, farenjit, basur ve bazı deri hastalıkları ilaçlarının bileşimi içerir. 

''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''


 

Editör: EYYUP KAÇAR