Dünya Sağlık Örgütü (WHO), en çok kuşları etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu salgınının Avrupa'da beş kişiyi öldürdüğü konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamada, 2023 yılı boyunca ve 2024 yılının başında Avusturya, Danimarka, Almanya, İsveç ve Hollanda'da papağan ateşi olarak adlandırılan ''papağan humması'' vakalarda önceki yıllara oranla artış olduğunu kaydetti.

Söz konusu ülkelerde 90 kişinin enfekte olduğu ve bunlardan 5'inin öldüğü kaydedilen açıklamada, hastalığın havadaki parçacıkların solunması sonucu bulaştığı ve insandan insana bulaşmanın olmadığı belirtildi.

''Çoğu insan, enfekte kuşların, özellikle de papağan, ispinoz veya kanarya gibi evcil hayvanların nefesinden, kakasından veya tüy tozundan yayılan parçacıkları soluyarak hastalığa yakalanıyor'' denilen açıklamada, bu nedenle hastalık, kümes hayvanı çalışanları, veterinerler ve evcil kuş sahipleri gibi kuşlarla yakın temasta bulunan kişilerde daha yaygın olduğunu ifade edildi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Papağanlar Haberi̇çi̇

Açıklamada, hastalığın belirtileri ile ilgili şöyle denildi:

Endonezya'da sel ve heyelan faciası: 15 ölü Endonezya'da sel ve heyelan faciası: 15 ölü

''Papağan humması, tipik olarak insanlarda hafif hastalığa neden olur. Ateş, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi gribin belirtilerine benziyor ve genellikle kişinin bakterilere maruz kalmasından sonraki beş ila 14 gün içinde ortaya çıkıyor. Antibiyotikler, enfeksiyonun erken safhasında kullanıldığında hastalığı etkili bir şekilde iyileştirir ve zatürre ve kalp iltihabı gibi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.'' 

Hastalık artışından etkilenen 5 ülkenin, normalden çok daha fazla vaka bildirildiği, tanı testleriyle hastalığın doğrulandığı ve hastalananların çoğunun hayvanlarla temas halinde olanlar olduğu ifade edilerek, söz konusu ülkelerdeki hastalığın uluslararası alanda insanlar tarafından yayıldığına dair bir gösterge bulunmadığı bildirildi.

DSÖ, evcil kuş sahiplerine hayvanlarının kafeslerini temiz tutmalarını, evcil hayvanlarını aşırı kalabalıklaştırmamalarını ve kuşlara veya dışkılarına dokunurken ellerini yıkamalarını tavsiye eetti.

(Livesience)

Editör: EYYUP KAÇAR