Patates için kazı yapan İskoç çocuk, okul arazisinde ''Mısır heykelinin şaheseri'' olarak tanımlanan heykeli buldu.

Yetmiş bir yıl önce, İskoçya'da Melville House'da bir öğrenciye öğretmeni ceza verdi. Ceza olarak da patates ekmek için okulun bahçesini kazması istendi. Öğrenci kazı sırasında bazı parçalar bulunca durumu öğretmenine bildirdi. Kazınınn yapıldığın bölgeye gelen ve çalışmaları genişleten arkeologlar, bir heykel ve bazı bronz parçalar buldu. 

Yapılan incelemeler sonucu heykelin 4 bin yıllık ve ''Mısırın Şaheseri'' olarak adlandırılan kırmızı kumtaşından yapılan heykel başı olduğu belirlendi.

ESERLERİN NASIL GELDİĞİ ARAŞTIRILIYOR

Yıllardır heykel ve diğer tarihi eserlerin İskoçya'ya nasıl geldiği konusunda araştırmalar yürüten İskoç arkeologlar, bazı bulgular elde etti.

Livesience.com'da yer alan haberde, aerkeologların eserlerin Britanya Adaları'na nasıl ulaştığını ile ilgili ipuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Yıllarca ''heykel ve diğer eserlerin burada ne işi var'' diyerek araştırmalarınıb yoğunlaştıran arkeologlar, şöyle dedi:

''1952 ve 1984 yılları arasında, Fife ilçesinde II. Dünya Savaşı sırasında askerleri barındıran ve daha sonra yatılı okul olarak hizmet veren görkemli bir bina olan Melville House'un arazisinde birkaç antik heykel bulundu. Öğretmenler ve öğrenciler, her yeni keşfi, heykelleri eski Mısır eserleri olarak tanımlayan müze küratörlerine ve uzmanlarına getirdiler, ancak hiç kimse oraya nasıl geldiklerini anlayamadı.

Bu nesnelerin kökenini belirlemeye yönelik önceki çabalar sonuçsuz kaldı, ancak araştırmacılar şimdi buraya, 1856'da Mısır'a seyahat eden ve bir yıl sonra ölen Melville House'un genç bir varisi olan Lord Balgonie olan Alexander Leslie-Melville tarafından getirildiğini düşünüyorlar.''

Araştırmacılar, ancak bunun da kesin olmadığını ve bir tahminden öteye gitmediğini ifade ederek, bu gizemin çözülmesine dönük çalışmaların sürdüğünü kaydettiler.

MISIR TANRIÇASI İSİS VE OĞLUmısır2

Bulunan eserler arasında Mısır tanrıçası İsis'i oğlu Horus'u emzirirken tasvir edilen heykelcik, başı ve bir Apis boğasının bronz heykelciği Horus'un gözünü taşıyan seramik bir plak da yer alıyor.

Konsolosların ve antikacıların bu dönemde yabancılara sık sık eski eserler satması nedeniyle Balgonie koleksiyonu seyahatleri sırasında edinmiş olabileceği üzerinde de duruluıyor. Balgonie'nin ölümünden sonra, aile üyelerinin muhtemelen nesneleri daha sonra yıkılan bir ek binaya taşıdıkları ve unuttukları üzerinde de durukluyor.

ORTAYA ÇIKARILAN ESERLER MÜZEDE

Endonezya'da sel ve heyelan faciası: 15 ölü Endonezya'da sel ve heyelan faciası: 15 ölü

mısır12

Edinburgh'un Kraliyet İskoç Müzesi'nin eski küratörü Elizabeth Goring, Melville House'da bu buluntuları kazmak ve araştırmnınk arkeolojik kariyerindeki en sıra dışı proje olduğunu söyledi.

Maitland, "İskoçya'da yüz yıldan fazla bir süredir gömülü olan eski Mısır eserlerinin keşfi, 19. yüzyıl antika koleksiyonculuğunun ölçeğinin ve karmaşık tarihinin kanıtıdır. Bu kadar çeşitli eserleri araştırmak ve tanımlamak heyecan verici bir zorluktu'' dedi.

Goring, Mısır nesnelerinin Melville House'da nasıl ortaya çıktığına dair "büyüleyici hikaye"nin ''asla çözülemeyecek gizemler'' içerdiğini kaydetti.

sır31

Kazılarda ''Mısır heykelinin başyapıtı'' olarak tanımlanan kırmızı kumtaşından oyulmuş yaklaşık 4.000 yıllık bir heykel başının yanı sıra M.Ö 1069 ile MÖ 30 arasına tarihlenen birkaç bronz ve seramik heykelciklerin yer aldığın 18 parça bulundu.

Nesnelerin çoğun İskoçya Ulusal Müzeleri'nde sergileniyor.

Editör: EYYUP KAÇAR