Halepçe, Irak’ın Kürt nüfuslu bir kenti, 36 yıl önce tarihin en karanlık günlerinden birini yaşadı. Baas rejiminin lideri Saddam Hüseyin, İran-Irak savaşında düşmana destek vermekle suçladığı masum Halepçe halkına karşı acımasız bir kimyasal saldırı emri verdi.

HALEPÇE KATLİAMI NEDEN YAPILDI?

Katliam, Irak'taki Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin, İran-Irak savaşında düşmana destek vermekle suçladığı Halepçe halkının bombalanması talimatı üzerine yaşandı. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in talimatıyla Halepçe kentine düzenlenen kimyasal saldırının üzerinden 36 yıl geçti.

HALEPÇE KATLİAMINDA KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?

Saldırıda 3.200 ile 5.000 arasında kişi öldü ve 10.000 ile 7.000 arası sivil yaralandı. Saldırıdan sonra komplikasyonlar, çeşitli sayrılıklar çıktı ve yapılan doğumlar sağlıklı neticelenemedi. Bu saldırı o bölgelerde Kürt halkına, sivil nüfusa karşı yapılmış en büyük kimyasal saldırı olarak bilinir.

Batman'da öğretmenin darbedilmesine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı Batman'da öğretmenin darbedilmesine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı

 Halepçe katliamı, tarihin en karanlık sayfalarından birini oluşturuyor. Bugün, 36 yıl sonra bile, Halepçe’nin yaraları hala sarılmış değil. Bu trajedi, savaşın ve kimyasal silahların ne kadar yıkıcı olabileceğinin bir hatırlatıcısı olarak hafızalarda yer alıyor.

Editör: Ayşegül Yaşar