Yerel seçimlere saatler kala vatandaşlar, oy kullanma hazırlıklarına başladı. Vatandaşlık görevini yerine getirecek olan seçmenler, seçim günü yanlarında bulundurması gereken belgeleri araştırıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından paylaşılan bilgiye göre, seçmen kağıtları 24 Mart tarihine kadar dağıtıldı. Peki, seçmen kağıdı olmadan oy kullanmak mümkün mü? 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanma yeri nasıl sorgulanır? İşte, oy kullanma sürecine ilişkin bilgiler:

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kağıtlarının dağıtımı 24 Mart tarihine kadar dağıtıldı. Seçim günü seçmenler oy kullanma saatleri içerisinde gerekli belgelerle birlikte oy kullanacakları sandığa giderek vatandaşlık görevini yerine getirecek.

Seçmen bilgi kağıdının üzerinde seçmene ait olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, baba adı, seçim tarihi, sandık yeri (adresi), sandık numarası sıra numarası ve seçmenin kütüğe kayıtlı adresi yer alacak.

Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.

YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA (NEREDE OY KULLANACAĞIM)

Seçmen kağıdını kaybeden veya eline ulaşmayan vatandaşlar, üç farklı alternatif yöntem ile birlikte oy kullanacağı yeri öğrenebiliyor.

YSK’nın internet sitesi üzerinden veya e-Devlet kapısında seçmen kaydı sorgulama işlemi yapılabiliyor. e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle birlikte seçmenler oy kullanabilecekleri sandıkları sorgulayabilir.

e-Devlet’e giriş yapan kullanıcılar sağ üst bölümde bulunan arama çubuğu kısmına “ Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” yazarak oy kullanabileceği okulu görüntüleyebilir.

Seçmenler oy verecekleri yeri “31/03/2024 tarihinde yapılacak olan 31 MART 2024 MAHALLİ İDARELER GENEL SEÇİMİ için oy kullanacağınız yer bilgileri aşağıda verilmiştir.” ifadesiyle kontrol edebilirler.

Oy vereceğiniz yer, sandık numarası ve sıra numarasıyla birlikte aynı hanede oturan seçmenler seçmen kaydı sorgulama ekranından görüntülenebilir.

GEÇERLİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN OY KULLANAMAYACAK

31 Mart Pazar günü oy kullanacak vatandaşların yanında geçerli kimlik belgesi olması zorunlu olacak. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfuz cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlanme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve sancılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi “ kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek.

Diyarbakır ve Güneydoğu'da 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi Diyarbakır ve Güneydoğu'da 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi

OY VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Cep telefonu, fotoğraf makinesi, film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak olacak.

Üzerinde cep telefonu vb. cihaz bulunanlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna teslim edilebilecek.

Oy kullanma işlemi sona erdikten sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yere imza atılacak.

Editör: Ayşegül Yaşar