Türkiye, Şubat ayının ilk günlerinde kar yağışı ve soğuk hava ile tanıştı. Ancak bu, kışın henüz bitmediğinin bir işaretiydi. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şubat ayının sonlarına doğru Türkiye’yi çok daha sert bir kışın beklediğini açıkladı. Ökten, Sibirya batıya geliyor dedi.

STRATOSFERİK ISINMA NEDİR?

Ökten, Türkiye’yi etkileyecek olan soğuk havanın sebebini, stratosferik ısınma olarak adlandırdı. Stratosferik ısınma, üst atmosferde meydana gelen bir olaydır. Stratosferde, normalde batıdan doğuya esen rüzgarlar, bazen tersine döner ve doğudan esmeye başlar. Bu da, Sibirya’daki soğuk havanın Avrupa’ya doğru ilerlemesine neden olur. Stratosferik ısınma, genellikle kış aylarında görülür ve birkaç hafta sürebilir.

TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Ökten, stratosferik ısınmanın Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini şöyle anlattı: “Stratosferik ısınma olunca, Sibirya’daki soğuk havalar Avrupa’ya doğru ilerler. Bu da, Avrupa’daki alçak basınç sistemlerinin Türkiye’ye doğru gelmesine sebep olur. Bu sistemler, Türkiye’ye bol miktarda yağış getirir. Yağış, kar şeklinde olabilir. Ayrıca, Sibirya soğukları Türkiye’ye de ulaşabilir. Bu da, hava sıcaklıklarının çok düşmesine neden olur.”

Ökten, "Şubat ayında büyük bir Meteoroloji fenomeni yaşanacak. Sibirya batıya geliyor. Sebebi Stratosferik ısınma. Stratosferik ısınma olunca üst atmosferde bir yüksek basınç oluşur. Rüzgarlar doğudan esmeye başlar ve Sibirya'daki soğukları Avrupa'ya gönderir. Türkiye de olabilir...” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Öğretmen atama kontenjanları ve branş dağılımı belli oldu mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Öğretmen atama kontenjanları ve branş dağılımı belli oldu mu?

Editör: Ayşegül Yaşar