Diyarbakır’da sağlık emekçilerine dönük zorunlu emeklilik dayatmasına karşı CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Sezgin Chp

Taşeron sisteminin ülkenin kanayan yarası olduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Taşeron işçi uygulaması Türkiye’nin kanayan yarasıydı. Yıllarca işçiler mücadele ettiler, sendikalar mücadele ettiler, taşeron işçilik olmasın ve kadroya geçilsin diye kamu kurumlarında. Nitekim, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler kadroya alındılar bütün Türkiye’de ve bütün kurumlarda” dedi.

‘İŞÇİLERİN “ZORUNLU EMEKLİLİĞİ” DİYE BİR DÜZENLEME SÖZ KONUSU DEĞİL’

Kadroya alınan işçilerin temel bir sorunu olduğunu dile getiren Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emeklilik yaşı veya gün sayısı dolmuş ise eğer, yaşlarına bakılmaksızın emekliliğe sevk ediliyorlardı. Bu da temel bir sorun, yani kendi istekleri dışında emekliliğe sevk ediliyorlardı Yaşları 50 olmasına rağmen ve daha çalışacak ömürleri olmasına rağmen Bu sorun da arkadaşlar Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Geçtiğimiz yılın Mart Ayında, 1 Mart 2023 tarihinde, hatırlarsanız EYT ile ilgili yasal düzenleme seçimden önce muhalefetin baskısıyla parlamentoya geldi. Emeklilik yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapıldı. O düzenlemeye bir madde daha eklendi. O madde de kadroya alınan işçilerin zorunlu emekliliğine ilişkindi. O Maddeye göre, Yani 1 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeden sonra,  taşerondan kadroya geçen işçilerin “Zorunlu emekliliği” diye bir düzenleme söz konusu değil. Kanun burada ve kanun koyucu da bizleriz. Ben geçen yıl da parlamentodaydım bu kanun yapıldığı zaman da milletvekiliydim. Bu kanundaki amaç kadroya geçen işçilerin zorunlu emekliliğini ortadan kaldırmaktır.”

‘1 MART 2023 TARİHİNDEN SONRA KENDİ İSTEKLERİ YOKSA EMEKLİ EDİLEMEZLER’

Diyarbakır Valiliği’nin sağlık emekçisi işçilere dönük zorunlu emeklilik dayatmasına ilişkin ise Tanrıkulu şunları söyledi: “Diyarbakır’da Sağlık Müdürlüğüne bağlı 4 tane kurumda, Çocuk Hastanesinde, Kadın Doğum Hastanesinde, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan işçiler var, kamuda çalışan işçiler var taşerondan kadroya geçmişler, yaklaşık 180 kişi. Bu işçi arkadaşlarımıza tebligat yapıldı bu sağlık müdürlüğü tarafından. İşçi arkadaşlarımıza denildi ki, “Siz 1 Ocak 2024 itibariyle emekliliğe ayrılıyorsunuz.” Bu arkadaşlarımızın böyle bir talebi yok! Ben Diyarbakır Milletvekili olarak İl Sağlık Müdürüyle 2 kez görüştüm. Yaptıkları işlemin yanlış olduğunu ifade ettim. Kendisi de bana yasal düzenlemenin böyle olduğunu ifade etti. Ben de öyle olmadığını ifade ettim. Bir kez daha TBMM üzerinden arayıp kendisiyle konuştum ve bu yasayı kendisine bir kez daha hatırlattım. Dedim ki ben en fazla hukukçuluğuma güvenirim. Düzenleme burada arkadaşlar. Bu düzenlemeye göre, yani 1 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasaya göre ‘’Zorunlu emeklilik 1 Mart 2023’ten sonra kaldırılmış, kesin olarak.” bir takdir hakları yok. Yani 1 Mart 2023’ten önce taşerondan kadroya geçen işçiler eğer emekli edilmemişlerse, 1 Mart 2023 tarihinden sonra kendi istekleri yoksa emekli edilemezler. Ama ben sağlık müdürüne anlatamadım. Sağlık Bakanlığından görüş aldıklarını ifade etti. Ama o görüş tamamen hukuka aykırıdır. Diyarbakır’da taşerondan kadroya geçen işçiler sadece sağlık müdürlüğünde çalışmıyorlar. Başka kurumlarda da çalışanlar var. Ama bu uygulama sadece sağlık müdürlüğünde yapılıyor.”

Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı

‘DİYARBAKIR VALİSİ DE BİZİ DUYSUN’

Sağlık Müdürlüğüne seslenen Tanrukulu, şöyle konuştu: “180 tane işçimize, Diyarbakırlı hemşehrilerimize bu koşullarda bu zulmü yaşatmayın. Zorunlu olarak emekliliğe sevk etmeyin. Onları ekmeğe muhtaç hale getirmeyin. Emeklilerin hangi koşullarda ekmeğe muhtaç hale geldiklerini biliyoruz. Emekli maaşı ile aldıkları maaş arasında üçte bire yakın fark var. 50 yaşından sonra başka bir yerde iş bulma olanakları neredeyse yoktur ve imkansızdır. Bu işçileri çıkarıp belki liyakate aykırı bir biçimde veya kamuoyunun da bildiği nedenlerle yerlerine başka işçi alacaksınız. O nedenlerin ne olduğu biz biliyoruz. Diyarbakır kamuoyu da o nedenleri biliyor. Bu zulmü, bu işçi arkadaşlarımıza, bu yaşta, bu koşullarda yaşatmayın. Bu işin takipçisi olacağız ve burada olacağız. Bilinmesini isterim, o nedenle bu basın toplantısını bu koşullarda burada yaptım ki, Sağlık Müdürü de bizi duysun Diyarbakır Valisi de bizi duysun. Türkiye’nin başka hiçbir yerinde olmayan bu uygulamayı Diyarbakır’da yapmasınlar.”

Editör: Nazmi Kahraman